Rich snippets – näin rakennat kauniita hakutuloksia microdatan avulla

Leevi Kokko, 21.3.2012.

Viime vuoden kesäkuussa verkon hakukonejätit ilmoittivat uudesta yhteisestä standardista kuvata strukturoitua sisältöä markupin avulla Syntyi Schema.org, joka tarjoaa dokumentaation ja ohjeet kuvata eri tyyppisiä sisältöjä siten, että hakukoneiden on helpompi ymmärtää niitä. Esimerkiksi resepti sisältää yleensä universaalisti tiettyjä komponentteja, jotka toistuvat ruokaohjeesta toiseen. Microdatan avulla nämä tiedot voidaan tuoda suoraan hakutulossivulle.

Törmäsin tänään erääseen ensimmäisistä suomalaisista esimerkeistä. Pirkka on kuvannut reseptinsä microdata-formaatissa, ja palkkioksi tästä työstä Pirkan hakutulokset erottuvat hienosti muista perustuloksista. Suoraan hakutulossivulla näkyy pikkukuva, valmistusaika sekä ravintoarvo. Ainoa kauneusvirhe kuvauksessa lienee virheellinen kalorimäärä: kevyimmätkin jauheliha-pekonipihvit sisältävät todennäköisesti enemmän kuin 0 kcal.

Miten homma sitten käytännössä onnistuu? Jos kurkistetaan Pirkan reseptisivun sivukoodiin, vastaus löytyy helposti. Tageihin on ripoteltu itemprop-attribuutteja, jotka kertovat tietotyypin ja kuvaavat sisällön standardissa vaaditussa asussa. Esimerkiksi valmistusaika kuvataan span-tagin itemprop-attribuutissa totalTime, jonka sisältö “PT45M” vastaa ISO 8601 -standardin mukaista keston kuvausformaattia.

Google on koonnut Webmaster Tools -tukisivulle hyvän rich snippets-paketin, josta löytyy lisäopastusta ja ohjevideoita eri tietotyypeille.

Vielä vastaavia esimerkkejä näkee harvakseltaan, mutta uskon että lisämerkkaus kannattaa ja että erottuvalla tuloksella on positiivinen vaikutus klikkausprosenttiin. Oletko sinä törmännyt vastaaviin esimerkkeihin kotimaisilla sivustoilla, tai oletko kenties ehtinyt jo kokeilla microdata-merkkausta? Kuulisin mielelläni vastaavista esimerkeistä ja tuloksista.

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 2 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

2 kommenttia
  1. Tuija Aalto Maaliskuu 25, 2012 09:58

    Onko tuo Schema muuten jokin uusi tapa jäsentää maailma vai perustuuko se johonkin olemassaolevaan ontologiaan?

    Näitä kategorisointeja alkaa olla riittämiin. Alkaen vaikka uuden Facebook-sivun perustamisesta, jolloin otetaan heti aluksi kantaa siiten, minkälainen entiteetti sivua on perustamassa (paikallinen yritys tai paikka; yritys, organisaatio tai laitos; hyvä asia tai yhteisö ec….=

  2. Antti Penttala Huhtikuu 26, 2012 14:07

    Leevi, kiitos tästä artikkelista. Otin microdatan käyttöön vaimon yrityksen sivuilla tuotteiden hintojen osalta. Seuraan mielenkiinnolla miten alkavat näkyä Googlessa ja tuntuuko sillä olevan vaikutusta.

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky