Etsi jutusta 3 virhettä: Hesari kirjoittaa netin seurantaverkostoista

Leevi Kokko, 19.3.2012.

Sunnuntain Hesarissa (sivulla A4) oli komean kokoinen artikkeli käyttäjien yksityisyyden suojasta ja seurannasta, esimerkkeinä mm. Sanoma, Google ja Facebook. Ensinnä propsit Hesarille hyvin rakennetusta jutusta! Aiheeseen liittyviä termejä on vaikeaa selittää kansantajuisesti. Tässä Olavi Koistinen onnistuu kohtalaisesti, ja jutun visualisointikin on hauska. Juttu (josta on koottu tynkä julkisen webin puolelle) sisältää kuitenkin muutaman asiavirheen, jotka olen listannut sitaatteina alle. Mielestäni on tärkeää, että vaikka web-analytiikan popularisointi onkin hankalaa, peruskäsitteet menisivät oikein. Pelottelujuttuja verkossa on jo ihan riittävästi, mutta kuluttajia asiassa opastavia ja kiihkottomasti informoivia sen sijaan liian vähän.

“Tietoa kerätään niin sanottujen evästeiden avulla. Eväste on yksi internetin perustyökaluista. Se on pieni tiedosto, jonka mikä tahansa verkkosivusto voi tallentaa käyttäjän nettiselaimeen. Se sisältää yleensä lähinnä henkilökohtaisen käyttäjänumeron.”

Eväste on selainkohtainen, ei henkilökohtainen. Useassa perheessä läppäri tai muu laite on yhteiskäytössä. Jos myös käytetty selain on yhteiskäytössä, esim. mainosverkoston selainkohtainen eväste ei osaa erottaa onko koneella perheen 13-vuotias tytär vai 47-vuotias äiti.

“Käytännössä eväste on nimilappu, jonka sivusto liimaa kävijän rintaan. Sama sivusto voi lukea nimilapun, kun käyttäjä myöhemmin palaa.”

Eväste on kuin numerolappu, ja yksilöi kantajaansa yhtä paljon kuin lihatiskin jonotusnumero. Ja lisäksi, se ei ole kävijän rinnassa vaan selaimen muistissa (kts. edellinen kohta).

“Yhteisöpalvelu Google+:n tykkää-nappula lähettää selaimeen Googlen evästeen. Näin tapahtuu myös, jos sivuilla on Googlen mainoksia tai jos se käyttää Googlen analytiikkaohjelmistoa kerätäkseen tietoa verkkoliikenteestä. Näidenkin evästeiden keräämiä tietoja on teknisesti mahdollista yhdistää käyttäjätiliin syötettyihin henkilökohtaisiin tietoihin.”

Google Analytics niputetaan tässä väärään seuraan. Se asettaa toki oman evästeensä selaimeen, mutta se on ns. ensimmäisen osapuolen eväste, eli sen asettaa sivusto joka on ottanut Google Analyticsin käyttöön. Esimerkiksi tämän blogin tapauksessa leevikokko.com – ei google.com. Googlen omat Analytics-käyttöehdot kieltävät yksiselitteisesti henkilödatan tallennuksen. Näiden väitteiden tueksi olisi aina mielenkiintoista nähdä teknisiä kuvauksia siitä, miten väitetty yhdistäminen tapahtuisi. Esimerkiksi: miten Google yhdistäisi minkä tahansa tässä blogissa käyneen selaimen __utmz -evästeen sisällön selainta käyttäneen surffaajan henkilökohtaisiin tietoihin?

Lue lisää kategoriasta facebook, Google, Kävijämittaus, Web-analytiikka. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 5 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

5 kommenttia
 1. Sari Hosio Maaliskuu 19, 2012 20:58

  Kiitokset blogistasi, postauksesi ovat mielenkiintoisia.

  En kyllä ollut yhtään huolissani Hesarin artikkelin perusteella, koska seuranta ilmeisesti koskee vain miehiä. Vai kuinka se oli aina “herra numero 018666″, jonka jälkiä nettiin jäi?

  ;-)

 2. Tero Lehto Maaliskuu 19, 2012 22:45

  Tuossa jutussa olisi kannattanut myös mainita, että jotkut tietoturvaohjelmat taitavat jo oletusarvoisesti blokata ns. 3rd party -evästeet, joita on käytössä monilla monikansallisilla ja usean sivuston mediatalojen palveluissa.

  Jos olen oikein ymmärtänyt, tällainen ominaisuus estää käyttäjien seuraamisen sivustojen välillä.

  Ainakin F-Secure Internet Security tekee muistaakseni oletusarvoisesti näin.

  En tiedä, kuinka yleinen tällainen yksityisyysominaisuus on.

 3. Jyri Suhonen Maaliskuu 19, 2012 23:01

  Erinomainen ja samalla hyvin mielenkiintoinen postaus Leevi. Mihin maailma on menossa, kun netistä pitää lukea mitä Hesarissa on kirjoitettu..;)

 4. Leevi Kokko Maaliskuu 19, 2012 23:36

  Kiitos kommenteista!

  Tero: hyvä lisäys, näin tosiaan taitaa olla – ainakin osa virustorjuntasoftista estää kolmannen osapuolen evästeet.

 5. Tuija Aalto Maaliskuu 25, 2012 10:36

  Hyvä että asiantuntijat täydentävät valtamedian antamaa kuvaa alasta. Tuli mieleen tämä viime syksyinen kirjoitus.

  http://www.konversio.fi/konversio/2011/09/hesarin-n%C3%A4kemys-nettimainonnasta.html

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky