Presidenttiehdokkaat faniostoksilla

Leevi Kokko, 4.1.2012.

Mediassa kohistaan Pekka Haaviston maagisesti kasvavasta fanimäärästä.

Magia lienee käsittääkseni osaltaan Facebook-mainonnassa, jota Haavisto on tehnyt ansiokkaasti. Selvennykseksi: faneja on siis mahdollista “ostaa” mainonnan avulla.

Facebookin mainosratkaisut ovat mainostajan kannalta paitsi yleisesti ottaen innovatiivisia, ne on myös tehty siten, että tavallisen Facebook-käyttäjän on varmasti ajoittain vaikeaa erottaa mainossisältöä kavereiden spontaanisti tuottamasta status-, linkki- ja kuvavirrasta. Alla esimerkin vuoksi ruutukaappaus Facebookin mainonnanhallinnasta, jossa voi esim. luoda mainoksen, joka on itse asiassa ns. Page Post Like Story. Tällöin ryhmä, jolle mainontaa kohdistetaan, näkee kun heidän ystävänsä alkaa mainostettavan sivun faniksi.

Kampanjan kohdistustavat saavat jokaisen mediamyyjän kuolaamaan. Mikäli YLE Areena haluaisi jostakin syystä kosiskella faneiksi pääkaupunkiseudulla asuvia 20-50 -vuotiaita korkeakoulutettuja sinkkunaisia, jotka eivät ole vielä Areenan faneja (heitä on Facebookissa muuten 3580), valitulla kohdennuksella mainoksen näkisivät vain tähän ryhmään kuuluvat käyttäjät.

Inside Networkin PageData -palvelun fanimäärien kehityskäyrien kulmakertoimista teen johtopäätöksen, että Haaviston Facebook-mainoskampanja on aloitettu itsenäisyyspäivän jälkeen, ja sen päiväbudjettia on kasvatettu joulun alla. Ja Niinistön Facebook-fanien ostokampanja lienee käynnistetty uudenvuoden juhlinnan jälkeen. Ja jos ei olisi aloitettu, Haavisto olisi kaiketi mennyt tähän päivään mennessä ohi faneissa laskettuna.

Mikähän valtamedia osaisi ensimmäisenä kysellä presidenttiehdokkailta

 1. miten fanit on saavutettu,
 2. miten paljon FB-mainontaan on laitettu kaikkiaan rahaa,
 3. miten suuri osa tästä rahasta on kulunut Like-peukkujen hankintaan ja
 4. miten suuri on ollut ostetun fanin hinta?

Täsmennyksenä vielä, ettei fanien ostaminen sinänsä ole minusta mitenkään tuomittavaa. Mainontaahan se on siinä kuin mikä muukin tahansa, mutta näiden fanimäärien yllättävää kasvua hämmästelevien kirjoitusten rinnalla näkisin mieluusti välillä myös hiukan syventävää analyysia siitä miksi näin tapahtuu.

Mielelläni kuulen myös, mikäli tekemäni olettamat ehdokkaiden Facebook-kampanjoista ovat vääriä.

ps. Search Engine Landista löytyy mm. tämä hyvä kirjoitus Facebook-peukun hinnoittelusta ja kampanjointitavoista.

 

Lue lisää kategoriasta facebook, Internetmarkkinointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 15 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

15 kommenttia
 1. Jude Vihervaara Tammikuu 4, 2012 19:30

  Oman käsitykseni mukaan Haavisto ei ole käyttänyt näitä Sponsored Stories- mainoksia juurikaan, vaan Facebook Ads-mainoksia. Vasta tällä viikolla olen nähnyt ensimmäiset mainokset jossa viitataan joidenkin kavereitteni pitävän Haaviston kampanjasivusta. Myös Niinistö on nähdäkseni liikkunut tavallisten Faceboo Adsien varassa.

  Mainostyypit erottaa helpoimmin otsikosta, jonka alla ne näkyvät: Sponsored Stories näkyy rehdisti “Sponsoroidut tarinat” otsakkeen alla ja Facebook Ads “Sponsoroitu” otsakkeen alla. Sinänsä ihmettelen ettet ole kokeneena verkkomarkkinoinnin ammattilaisena osannut tehdä jo havainnointivaiheessa eroa näille kahdelle – tai sitten et ehkä halunnut tehdä eroa.

  Kisa Facebookissa on tällä hetkellä Niinistön ja Haaviston välistä. Muutkin ovat toki tulleet kokeilemaan – Biaudet, Lipponen ja muistaakseni myös Arhinmäki on näkynyt mainospalkissani kalastelemassa huomiotani. Menestys heillä ei ole ollut samaa luokkaa ja fanimäärät kulkevat kaukana perässä. Jos vaalit käytäisi Facebookissa Niinistö ja Haavisto olisivat toisella kierroksella, mutta onneksi vaalit käydään uurnilla ja äänestyskopeissa, joissa jokainen on ihan omine ajatuksineen ja mielipiteineen.

  Erikoinen on tulkintasi siitä, että kilpalaulannan olisi aloittanut Haavisto, aloittamalla kampanjansa itsenäiyyspäivän jälkeen ja lisännyt panosta joulun alla, johon Niinistön joukot olisivat vastanneet vuodenvaihteen jälkeen. Tulkitsen tämän niin että mielestäsi Niinistön ennen itsenäisyyspäivää hankkimat +20 000 tykkäämistä ovat ihan naturaalia tuotantoa? Krhm, rohkenen epäillä.

  Politiikka ja vaalit ovat tänään tällaista. Vaalimainonta on saanut perinteisen vaalityön rinnalle uusia muotoja. Myös Googlen hakutuloksissa on jo mukana vaalimainontaa. Vielä kukaan ei röyhkeästi mainosta toisen ehdokkaan nimeä käyttämällä – sekin olisi mahdollista että Googlessa ehdokkaan nimellä tehdyn haun tuloksen pari ensimmäistä riviä olisikin sponsoroituja linkkejä, jotka veisivät kilpailijan sivuille. Onneksi näin ei vielä ole ja peli on siltä osin reilua.

 2. Makrilli Tammikuu 4, 2012 19:53

  Jos pelkän käppyrän muutosten perusteella päättelit, ovat päätelmäsi hätäisiä.

  Muistetaan myös luonnolliset syyt eli ehkä ihmiset vain alkoivat mainostaa pressavalintaansa omille kavereilleen? Itsenäisyyspäivä oli selkeä käännekohta reaalimaailmassa. Painotettiin Halosen *viimeisiä* linnanjuhlia jne. Kannattaa tsekata myös muut uutistapahtumat ja ehdokkaiden liikkeet.

  Ei kannata juuttua Fb:n (tai minkään muunkaan median) sisäisiin kuvioihin. Tapahtuu täällä ulkopuolellakin jotain.

 3. Mikko Laaksonen Tammikuu 4, 2012 20:18

  Tiedoksi vain Leevi Kokolle: Pekka Haavisto:n fanimäärän noususta erittäin suuri osa johtuu siitä, että Pekan tukijat ovat itse jakaneet aktiivisesti linkkiä sivulle omilla sivuillaan. Voit havainnoida asiaa vaikka sivuilta. Siellä on kannustettu ihmisiä jakamaan linkkiä. Itse olen tehnyt tätä runsaasti ja noin 2/7 Facebook-kavereistani onkin jo Pekan faneja.

  Tunnen itse Vihreiden kuntapoliitikkona sen, että Vihreissä on usein tapana korvata puuttuvaa vaalirahaa ihmisten vapaaehtoistyöllä. Näin Pekka Haavisto:n kin kampanjassa. Tiedän vaalirahoitusilmoituksista aivan hyvin, että oman kuntavaaliääneni hinta rahassa on n 1/10 eräiden muiden puolueiden vaalibudjeteista.

  Mainostuksesta en osaa tarkemmin sanoa, kampanjan ydinryhmä voinee vastata paremmin.

 4. Jussi Tammikuu 4, 2012 22:55

  Kiinnostavaa.
  Uskotko todella, että Haavistollakin on ostettuja peukkuja, sillä käyrä on kuitenkin jonkin verran epätasainen? Niinistöllä ainakin on tehty joku temppu 2.1.

 5. Leevi Kokko Tammikuu 4, 2012 23:09

  @Jude, mainostyypeistä nostin vain esimerkiksi tuon Page Post Like Storyn, en väittänyt Haaviston käyttäneen tätä mainosmuotoa. Kilpalaulantaan liittyen lienee selvää, että Niinistön käsittääkseni (?) vanhalla sivulla oli jo runsaasti faneja “valmiina” joten siinä mielessä muut olivat lähtökohtaisesti haastajina fanimäärän näkökulmasta. En tiedä Haaviston motiiveja fanimäärän kasvattamiseen, enkä niillä myöskään yrittänyt spekuloida. Sen tiedän kokemuksesta, että se on yhtä kaikki fiksua koska runsas FB-aktiviteetti poikii lopulta rutosti kullanarvoista viraali/kaverinkaveri -näkyvyyttä.

  @Makrilli ja @Mikko, fanikäppyrän nousukulmat muuttuvat sen verran selvästi jyrkästi matkan varrella, että minun on hankala uskoa minkään yksittäisen päivän tapahtumien muuttaneen trendiä noin paljon. Eikä mulla ole tässä kohtaa mitään sen kummempaa oikeassa olemisen tarvetta. Haaviston FB-mainontaa hallinnoiva henkilö todistakoon tämän postauksen uutisankaksi.

  Yleisenä tarkennuksena todettakoon vielä, ettei minulla ole mitään kytköksiä ehdokkaisiin, enkä ole vielä edes päättänyt 100% varmuudella kenelle ääneni annan. Tämä postaus ei siis ollut ketään vastaan tai kenenkään puolesta, vaan enemmänkin utelias havainto nykyaikaisesta presidentinvaalikampanjoinnista.

 6. Leevi Kokko Tammikuu 4, 2012 23:10

  @Jussi: uskon :-)

 7. Elisa Kivistö Tammikuu 5, 2012 03:10

  “Magia lienee käsittääkseni osaltaan Facebook-mainonnassa, jota Haavisto on tehnyt ansiokkaasti. Selvennykseksi: faneja on siis mahdollista “ostaa” mainonnan avulla.”

  Magia on kyllä osaksi Facebook-mainonnassa, nimittäin ihan meidän tavallisten äänestäjien harjoittamassa Facebook-mainonnassa. Vaikka nykyään raha pyörittääkin maailmaa, niin kannattaa muistaa että maailma pyöri ennen rahatalouttakin, ja silloinkin ihmiset tekivät työtä. ;) Onko oikeasti tässä rahatalouden maailmassa aivan mahdoton ajatus, että kansalaisten vapaaehtoistyö voisi johtaa johonkin?

  Fanien ostaminen mainonnalla on mielestäni erittäin omituinen termi. Maksettu mainos ostetaan, leipäpaketti kaupasta ostetaan, mutta ei mainoksella voi minusta “ostaa” ihmisiä. Ostaminen on selkeästi vastikkeellista toimintaa, joten jos puhutaan ostamisesta tämä tarkoittaisi minun mielestäni sitä, että faneille tarjottaisiin jotakin ihan kongreettista vastinetta fanittamisesta. ;)

  “Haaviston FB-mainontaa hallinnoiva henkilö todistakoon tämän postauksen uutisankaksi.”

  Missäs huomiodaan tämä Fb-mainonta, joka ei ole Haaviston Fb-mainontaa hallinnoivan henkilön käsissä?! Toivottavasti ymmärrät itsekin miten järjetöntä on ajatella näin mustavalkoisesti, että ainoastaan maksetulla mainonnalla on merkitystä. Moni Pekan kannattajista on tehnyt paljon töitä, tunteja joita ei lasketa missään, palkattomia tunteja, koska uskoo asiaan. Kirjoituksesi perusteella voisin päätellä, että ole seurannut mitä “Pekka Haavisto presidentiksi 2012″-sivulla tapahtuu? Tämän hetken tilannetta “24,977 like this 11,625 talking about this”, selvästi maksettua Fb-mainontaahan tämäkin on… Pekan-sivulla on myös ollut googletusmääristä, nekin kertovat omaa kieltään. Pyörä on myös osaksi pyörinyt itsestään, nousu alkoi -> media noteerasi -> kiinnostus heräsi entistä enemmän -> nousu jatkui -> media noteerasi.

  Niinistön liketys-määrien nousu selittyy osaksi sillä, että Niinistön kannattajat ovat alkaneet jakaa sivua ja linkkejä huomattuaan, että Pekan kannattajat tekevät näin, ja se kannattaa. Ai niin, mutta eihän sillä kansalaisten työllä ollut merkitystä, ainoastaan maksetulla mainonnalla… Tässä sattuvat nyt olemaan Haavisto ja Niinistö, mutta minusta on alentavaa kirjoitella kenenkään ehdokkaan kohdalla fanien “ostamisesta”. Olisin ymmärtänyt tämän mainosten vaikutuksen pohtimisen, mutta kirjoitat kovin itsevarmasti ottaen huomioon sen, että iso osa on ihan mutua. Mutu-pohdiskelu on ihan sallittua ja hyvästä, mutta tämän olisi voinut kirjoittaa aivan toisella tavalla.

  Tällaista palautetta täältä merkityksettömän työn tekijältä. ;P

 8. Leevi Kokko Tammikuu 5, 2012 08:28

  @Elisa, kiitos kommentistasi. Sanon heti kirjoituksen alussa, että uskon mainonnan osaltaan vaikuttaneen fanimäärän kasvuun. En tietenkään edes yritä väittää, että kaikki fanit olisi ostettu. Provokatiivinen kärki on valittu siksi, että asia herättäisi keskustelua, ja saisin mahdollisesti jopa vastaukset lopussa listaamiini neljään kysymykseen. En siksi, että olisin moraalisen tuohtumuksen vallassa siitä että presidenttiehdokkaat tekevät some-mainontaa, jonka tavoitteena on kasvattaa sivun fanimäärää, vaan siksi että se avaisi mielestäni kiintoisaa uudehkoa vaali-ilmiötä tavalla joka syventäisi ehdokkaiden kampanjoiden ympärillä käytävää keskustelua.

  Vielä kerran: mainonnassa ei ole mielestäni mitään pahaa. On sen sijaan hienoa, että presidenttiehdokkaidemme avustajat ymmärtävät myös digikampanjointia, ja osaavat ostaa kampanjaansa monenlaista mainontaa.

 9. Ismo Tenkanen Tammikuu 5, 2012 14:42

  Täysin samaa mieltä kuin Elisa alla:
  >Fanien ostaminen mainonnalla on mielestäni erittäin omituinen termi. Maksettu mainos ostetaan, leipäpaketti kaupasta ostetaan, mutta ei mainoksella voi minusta “ostaa” ihmisiä.

  Aivan samalla logiikalla Leevi voisit kirjoittaa seuraavan blogisi että PRESIDENTTIEHDOKKAAT OSTIVAT RAHALLA ÄÄNIÄ (tälle saisit vielä enemmän klikkejä, YLE:n viimeaikaiseen uutisointityyliin…), ja sitten itse jutussa kertoisit, miten ehdokkaat ovat käyttäneet rahaa TV-mainontaan…

  Eli miksi nettimainonta on “ihmisten ostamista” tai “fanien ostamista”, ja offline-mainonta sitten ei?

 10. Leevi Kokko Tammikuu 5, 2012 15:28

  @Ismo, kiitos kommentistasi. Ostaminen viittaa tässä yhteydessä siihen, että ilmaisia palveluita kansoittavat käyttäjät eivät itse asiassa ole asiakkaita vaan kauppatavaraa: “If you’re not paying for something, you’re not the customer; you’re the product being sold.”, kuten muuan Andrew Lewis on mielestäni osuvasti todennut. Ostaminen terminä toisaalta korostaa sitä tosiasiaa, että Facebook-mainonta on tuonut brändien ja kuluttajien väliin melko ainutlaatuisen näkyvän interaktiokerroksen, joka puuttuu offline-maailmasta–jotakin mikä markkinoinnin akronyymitermistössä osuu jotakuinkin termien “interest”, “desire”, tai “engagement” alle. Kuluttajien ajan ja huomion, tai “faniuden”, ostamista, joka on offline-mainonnan maailmassa ollut aina haastava mitattava.

 11. Ismo Tenkanen Tammikuu 5, 2012 16:57

  >”ilmaisia palveluita kansoittavat käyttäjät eivät itse asiassa ole asiakkaita vaan kauppatavaraa”
  Höpö höpö. Nämä ovat näitä offline-markkinoijan ja 70-luvulle jämähtäneiden mediaihmisten kliseitä, joilla dissataan FB:tä ja sosiaalista mediaa ylipäänsä.
  Aivan yhtä lailla printti-Hesarin tai Maikkarin yleisö on “kauppatavaraa”!

  Facebookin kohdentaminen on sen suuri vahvuus, ei mikään asia josta sitä pitäisi syyllistää, kuten kaikki populistit nyt Jyrki JJ Kasvia myöten nyt tekevät ja valheellisesti väittävät, miten FB muka “myy käyttäjiensä yksityistietoja”. Ei se myy yhtään sen enempää kuin Sanoma tai Maikkari. FB myy ilmoitustilaa, “kontakteja” yleisöön.
  Fanit eivät ole kaupan, ilmoitustila on.

 12. Leevi Kokko Tammikuu 5, 2012 17:42

  Jos mainostaja-asiakkaan näkökulmasta jonkin taktisen kampanjan tavoitteena on kasvattaa brändisivun fanimäärää, en ymmärrä miksi silloin ei voida puhua fanien ostamisesta.

 13. Ismo Tenkanen Tammikuu 5, 2012 17:52

  Koska muut lukijat kuin markkinoinnin ammattilaiset ymmärtävät asian täysin väärin ja luulevat että ehdokkaat oikeasti ostavat rahalla faneja.

  Edelleenkin kaupan on vain ilmoitustila, eivät median lukijat.

  Ja sellainen ajatus kuin että ilmoitus mediassa päätyy automaattisesti “ostetuksi faniksi” kuulostaa taas aika 70-lukulaiselta mainonnan injektio-teorialta.

  Konversio sata prosenttia;-)

 14. Leevi Kokko Tammikuu 5, 2012 17:54

  :D

 15. Elisa Kivistö Tammikuu 5, 2012 20:51

  “Jos mainostaja-asiakkaan näkökulmasta jonkin taktisen kampanjan tavoitteena on kasvattaa brändisivun fanimäärää, en ymmärrä miksi silloin ei voida puhua fanien ostamisesta.”

  Kiitos vastauksestasi Leevi. Siksi, koska ostaminen tarkoittaa eri asiaa. En minäkään voi puhua pöydästä tuolina. ;) Vaikka minä tietäisi kirjoittavani pöydästä tuolina, eivät ulkopuoliset lukijat tätä tiedä, ja kirjoitus näyttäytyy heille aika erilaisena kuin mitä alunperin on ehkä tarkoitettu. Mainonta on mainontaa, asiakkaiden/kannattajien hankintaa yms., mutta ostamiseen sitä ei minusta voi mitenkään edes rinnastaa. http://suomisanakirja.fi/ostaa

  Olennaista tässä on myös minusta se, että tässä unohdettiin kokonaan kansalaisliikkeen merkitys (ennen kaikkea kun puhuttiin harhaanjohtavasti ostamisesta), joka on ollut tässä tapauksessa todella merkittävä. Tästä on myös uutisoitu niin paljon, että minä ja näköjään moni muukin ajattelee helposti, että tämä asia on unohdettu tarkoituksella. Toki jos on tarkoitus kirjoittaa mainonnasta niin siitä pääasiassa kirjoitetaan, sen ymmärrän toki minäkin, mutta tässä tapauksessa kansalaisten toiminnalla on niin iso osa, että tästä olisi kannattanut mainita ainakin ohimennen realistisemman kuvan antamiseksi lukijoille. :)

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky