Facebook Insights for Websites: käyttöönoton opas

Leevi Kokko, 22.5.2011.

Mikäli sinulla on Facebook -fanisivu, ja kenties lisäksi oma julkinen sivusto, kannattaa ehdottomasti viettää hetki tutustumalla Facebookin Insights -osiosta löytyvään dataan. Facebook tarjoaa analytiikkaa sivuille (Pages), sovelluksille (Apps) ja sivustoille (Websites).

http://www.facebook.com/insights/

Sivut (Pages)

Mikäli kuulut yhden tai useamman Facebook-sivun ylläpitäjiin, näet Insights-pääsivulla yhteenvedon kaikkien näiden sivujen yleistilanteesta. Klikkaamalla “View Insights” pääset tarkastelemaan sivukohtaisia raportteja lähemmin. Facebook-sivun statistiikat on jaettu “Users” ja “Interactions” -osioihin, joista ensinmainittu listaa lähinnä yleisiä käyttäjämääriä sekä tykkääjien (Likes) demografiadataa Facebookin ikäjakaumin esitettynä sukupuolittain ja jälkimmäinen sitä millainen sisältö aiheuttaa käyttäjissä reaktioita (feedback-%).

Sivujen analytiikassa kiinnitän itse huomiota vaikkapa siihen, miten Facebook-sivun ja oman sivuston demografiat eroavat toisistaan. YLE Areenan kohdalla tilanne esimerkiksi on se, että Facebook-tykkääjistä pieni enemmistö on naisia, kun taas areena.yle.fi -sivuston puolella prosentit ovat tasan toisin päin ja pieni enemmistö käyttäjistä miehiä.

Lisäksi kannattaa tarkastella vaikkapa sitä millaisina päivinä käyttäjät ovat piilottaneet feedistään fanisivun päivitykset (Unsubscribes) tai lopettaneet sivusta tykkäämisen (Unlikes). Nämäkin tiedot löytyvät helposti kuvaajista, ja auttavat ymmärtämään millaiset sivun statuspäivitykset aiheuttavat faneissa ihottumaa.

Sivusto (Websites)

Facebook näkee hyvin paljon dataa käyttäjiensä suhteesta sivustoosi–esim. käyttäjien statukseensa kopioimat yksittäisten sivujen osoitteet ja miten muut käyttäjät näkevät ja klikkaavat näitä linkkejä. Jos lisäksi omalla sivustollasi on Facebook-interaktioita hyödyntäviä plugineita (esim. Like-nappi), Facebook luonnollisesti näkee miten monta kertaa Like-nappia on tykätty milläkin sivustosi sivulla, miten monta kertaa ne näkyvät Facebookissa muille käyttäjille feedissä, ja miten paljon tykkäyslinkkejä feedissä klikataan ja siirrytään sivustollesi. Facebook ei kuitenkaan näytä tätä dataa sinulle, ennen kuin olet verifioinut Facebookin meta-tagilla että kyseessä on sinun hallinnassasi oleva sivusto.

Verifiointiprosessi muistuttaa täysin esim. Googlen Webmaster Tools -työkalun vastaavaa. Klikkaa Insights-sivun oikeassa ylälaidassa olevaa “Insights for your Website” -nappia, jolloin aukeaa oheisen kuvan kaltainen dialogi. Syötä Domain-kohtaan sivustosi osoite ja valitse alasvetovalikosta Facebook-sivusi. Alle ilmestyy meta-tagi, joka sinun tulee lisätä sivustosi lähdekoodiin. Vilkaisemalla YLE Areenan lähdekoodia voit löytää tämän tagin. Kun homma on hoidossa, paina “Get Insights”, niin pääset tarkastelemaan Websites-dataa lähemmin.

Facebook Insights -tagin ohje

Ja dataa todella löytyy, pökerryttävän paljon. Raporttiosiot on jaettu neljään kategoriaan: Like Button, Send Button, Organic Shares ja Comments Box. Heti aluksi on mainittava, että dataa saa irti myös yksittäisestä sivusta, kunhan tajuaa klikata “Select page” -linkkiä raporttiotsikon alla. Käytän esimerkkinä YLE Areenan viime aikojen MM-lätkäilmiön ehdotonta hittiklippiä, Mertarannan reaktio Granlundin ilmaveiviin, joka on kerännyt tähän mennessä kymmeniä tuhansia peukkuja ja satojatuhansia katseluita.

Areena-klipin Facebook-peukut

Facebook näyttää mielenkiintoisesti vaikkapa tämän kyseisen sivun statistiikat Facebookin ja sivuston välisestä liikenteestä (kuva alla): linkki sivulle on raportointiajankohtana syntynyt Facebookiin 14 659 kertaa joko siten että käyttäjä on klikannut Like-nappia tai vaikkapa lisännyt linkin statukseensa. Impressioina laskettuna tämä on johtanut siihen, että linkki/tykkäys on näkynyt lähes 300-kertaisesti muille Facebook-käyttäjille, yhteensä n. 4,4 miljoonaa kertaa. Ja koska Facebook näkee ja laskee myös näihin linkkeihin kohdistuvat klikkaukset, klikkausten määrä (29 015) voidaan raportoida ja laskea linkeille keskimääräinen 0,66% click-through rate (CTR). Yksinkertaistaen: jokainen tykkäys tai linkin lisäys Facebook-statukseen on tuonut kaksi käyntiä Areenaan.

Ilmaveivi-sivun jakamis- ja klikkausluvut Facebookissa

Kannattaa kiinnittää huomiota raporteista löytyviin demografiakaavioihin (esim. Like Button > Demographics), joista selviää mm. se millaiset ikä- ja sukupuoliryhmät useimmin tykkäävät sisällöistäsi, ja toisaalta millaiset ryhmät seuraavat näistä tykkäämisistä syntyviä linkkejä Facebookissa.

Eräs mielenkiintoisimmista raporttiosioista on Organic Shares, joka nimensä mukaisesti listaa www-osoitteita, joita käyttäjät jakavat leikkaa & liimaa -tyylillä statuksissaan. Jälleen kerran tästäkin raporttiosiosta löytyy kosolti CTR- ja taustamuuttujadataa.

Facebook Insights: Organic Shares -raportti

Raporttien läpikäyntiin ja niihin tutustumiseen kannattaa varata kunnolla aikaa ja lähteä tarkastelemaan yhteisösi verkko- ja sosiaalisen median strategian kautta, mitkä mittarit osoittautuvat omalle organisaatiolle tärkeäksi.

Kannattaa lisäksi huomata, että dataan pääsee käsiksi myös koneellisesti vaikkapa Graph APIn kautta, web-käyttöliittymä kun on ajoittain melko hidas.

Tarkempaa dokumentaatiota aiheesta löytää osoitteesta http://developers.facebook.com/docs/insights/

Lue lisää kategoriasta facebook, Internetmarkkinointi, Kävijämittaus, Web-analytiikka. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: Kommentoi. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky