Googlen uusi iPhone-sovellus: kehittynyttä puheentunnistusta

Leevi Kokko, 27.3.2011.

Google on julkaissut uuden version iPhone-mobiilisovelluksestaan. Uutta on myös sovelluksen nimi, Google Search app – ennen sovellus totteli nimeä Google Mobile App.

Päivitys on iso askel parempaan suuntaan etenkin sovelluksen yleisen käytettävyyden suhteen, mutta keskityn tässä postauksessa esittelemään puheentunnistusta käyttävän hakutoiminnallisuuden lähinnä siksi, että uskon puheohjauksen ja äänen tunnistukseen perustuvien teknologioiden tulevaisuudessa olevan keskeisiä sovelluksia jotka helpottavat ja piristävät arkea—laajemminkin kuin mitä tulee ääniavusteisten Google-hakujen tekemiseen.

Englannin lukuisten versioiden lisäksi puheentunnistuksen kielenä toimivat mm. Afrikaans, Saksa, Espanja, Ranska, Italia, ja liuta aasialaisia kieliä.

Käyttöliittymä on yksinkertainen: klikattaessa mikrofonin kuvaa ruudulla sovellus kehottaa ”Speak now” ja näyttää taustalla äänen graafisena kuvaajana indikaationa siitä että sovellus kuuntelee käyttäjää. Sovellus tunnistaa kun lause on päättynyt, ja erittäin pian sen jälkeen kun ilmoitus ”Working” on tullut ruutuun, esiin tulee hakutulossivu josta voi tarkistaa miten hyvin puheentunnistus onnistui. Hakutulos ilmestyi ruudulle keskimäärin hyvin vauhdikkaasti.

Speak now - Google Search appGoogle Search app - workingEnsihavaintona voin sanoa ällistyneeni miten hyvälle tasolle puheentunnistus on edennyt. Kokeilin useita eri hakulauseita ja sanajärjestyksia, ja erityisesti keskityin tekemään motiiviltaan selkeitä ja yksityiskohtaisia hakuja. Kuten alla olevista esimerkeistä voidaan nähdä, usein tarvittu tieto oli saatavilla jo suoraan hakutulossivulla eikä tarvetta klikata hakutuloksia edes välttämättä tullut, mikäli yksinkertainen vastaus selkeään kysymykseen riitti.

Hyvänä esimerkkinä Googlen kannalta helposta hausta on suora kysymys [who won the formula 1 world championship in 1992] johon vastaus löytyy ensimmäisen hakutuloksen kuvaustekstistä.

Google Search app - hakutulos

Lisää hyviä esimerkkejä ovat myös kuvahakuun implisiittisesti viittaava [flag of kazakhstan]. Suoraan kysymykseen saa kelpo vastauksen myös esimerkissä [how to call a taxi in amsterdam] jossa sekä maksetussa että orgaanisessa kärkituloksessa on myös kätevästi mukana puhelinnumero.

Google Search app - flag of kazakhstanGoogle Search app - taxi in Amsterdam

Klassiseen työhaastattelukysymykseen [why are the manhole covers round] saa vastauksen nopeasti.

Google Search app - manhole covers

Monimutkaisten ja pitkien lauseidenkin kohdalla Googlen onnistumisprosentti puheentunnistuksessa on häkellyttävän hyvä, esimerkkinä tästä haku [what’s the average life expectancy of a human being].

Google Search app - life expectancy

Lopulta päätin kokeilla myös miten hyvin Suomen markkinassa toimisi käyttötapaus, jossa haluaisin tietää mitä elokuvia parhaillaan on tarjolla teattereissa. Haku [movie showtimes in helsinki] antaa erittäin laadukkaan vastauksen päivän tarjonnasta. Elokuvan nimen klikkaus vie sivulle, jossa näytetään elokuvakohtaisesti missä teattereissa, saleissa ja mihin aikaan esimerkkileffamme Black Swan pyörii. Klikkaamalla elokuvateatterin nimeä saa esiin esim. Finnkinon valtakunnallisen palvelunumeron lipun varaamista varten. Numeroon voi soittaa suoraan klikkaamalla sitä. Lisäksi ”Get directions” –painike avaa Maps-sovelluksen esitäytetyllä kohdetiedolla jolloin navigaatio kohteeseen on vaivatonta.

Google Search app - movie showtimesGoogle Search app - movie showtimes

Mikäli kuitenkin päätän vielä etsiä lisätietoa elokuvasta ennen lipun ostoa, sekin käy näppärästi. Haku [black swan] palauttaa perustietoa elokuvasta, mutta koska tahdon lähinnä lukea elokuvasta käytyä keskustelua, avaan sovelluksen tähän versioon tuodun uuden toolbar-toiminnallisuuden pyyhkäisemällä ruutua ja valitsen ”Discussions” – hakutulos päivittyy ja kohdistuu valitsemaani tuloskategoriaan.

Google Search app - black swan more infoGoogle Search app - swipe menu

Googlen äänihakutoiminnallisuudet ovat tällä hetkellä saatavilla jo kaikilla merkittävillä mobiilialustoilla, ja on mielenkiintoista seurata miten alan toimijat alkavat hivuttaa äänentunnistusteknologiaa osaksi mobiilia käyttökokemusta. Kuten sanottu, mobiili haku on sinänsä vain yksi pieni osa tämän teknologian mahdollisuuksista. Mitä kaikkea onkaan mahdollista kehittää kun pian tunnistetaan laitteen lähipiirissä olevat puhuja(t), laitteen sijainti ja vaikkapa taustaäänet?

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Mobiili. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 2 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

2 kommenttia
  1. Tuija Aalto Maaliskuu 27, 2011 21:27

    Kiitos loistavan perinpohjaisesta testiraportista!

    Viimeiseen kysymykseesi, voisin ottaa sellaisen lisätyn todellisuuden kuiskauspalvelun, joka kuuntelisi jatkuvasti ambienttia ääntä ja tunnistaisi sieltä verkostooni kuuluvia puhujia ja ääniä, ja luettelisi korvaani otteita heidän viimeaikaisimmista kuulumisistaan realtimehaun pohjalta. Voisi lisätä tosiaikaisia tilanteita selostavan toimittajan puheenaihevalikoimaa.

  2. Hepe Toukokuu 24, 2016 13:26

    Toimii mahtavasti englanniksi nykyään, mutta ei löytänyt vieläkään tätä suomeksi? Missä kestää? Kaikilta ei taitu ulkomaankieli niin sujuvasti.

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky