Varovasti sen canonical-tagin kanssa!

Leevi Kokko, 15.11.2010.

Vain pari päivää sen jälkeen kun olin lukenut Dr. Peten valaisevan älkää yrittäkö tätä kotona -tyyppisen testin “Catastrophic Canonicalization” tulokset SEOmozin blogista, havaitsin että eräs tuntemani suomalainen saitti jolla on varsin reipas määrä sivuja Google-indeksissä, hävisi hakutuloksista täysin. Kuin Bemari aikanaan.

Oltuani yhteydessä palvelun suuntaan kävi ilmi, että sattumalta edellisen päivän tuotantoonsiirrossa canonical-tagi (joka on ko. palvelussa laajalti käytössä) oli mennyt rikki. Lisämausteensa virheen selvittelyyn teki se, että Webmaster Tools ei nähtävästi kertonut tästä mitenkään ylläpidolle välittömästi tapahtuneen jälkeen. Virhe tarkoitti siis käytännössä sitä, että canonical-tagin arvoon oli tullut merkkejä jotka eivät sinne kuuluneet. Tämän seurauksena Google-botti pyöri sivustolla sormi suussa, ei löytänyt canonical-tagissa määriteltyjä osoitteita ja hyvin pian tämän jälkeen (alle vuorokausi virheen tuotantoonviennistä) saitti putosi kokonaan indeksistä.

Onneksi palvelua hallinnoiva tiimi sai korjauksen nopeasti tuotantoon, ja jo alle vuorokauden sisällä tilanne normalisoitui virhettä edeltävään tilaan hakukonenäkyvyyden kannalta.

Jutun opetus? Jonkinlainen regressiotestaus kannattaisi ulottaa ainakin isoimpiin SEO-featureihin palveluissa, koska esimerkiksi kanonikalisointi voi tosiaan muuttua katastrofiksi–ja nopeasti.

Pitäisikö canonical-tagin käytöstä siis pidättyä kokonaan? Rand Fishkinin kommentti Dr. Peten postaukseen antaa mielestäni hyvän vastauksen tähän kysymykseen. Mikä tahansa SEO-feature väärin käytettynä voi aiheuttaa palvelun hakukonenäkyvyydelle suurtakin vahinkoa, mutta se ei saa olla syy jättää niitä käyttämättä. Kannattaa valita kullekin palvelulle sopivimmat tekniset tavat esim. tuplasisällön välttämiseksi, ja huolehtia siitä että nämä featuret koodataan (ja ylläpidetään) siten että vahinkojen todennäköisyys on minimoitu.

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 3 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

3 kommenttia
  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Leevi Kokko, Antti Tuppurainen. Antti Tuppurainen said: RT @leevikokko: Varovasti sen canonical-tagin kanssa! http://t.co/qQKBE2z #digimediatoimistot [...]

  2. Lasse Larvanko Marraskuu 15, 2010 22:30

    “with great power comes great responsibility”

    rel canonical on sen verran voimakas työkalu etten uskalla ohjeistaa asiakkaiden sivustoja laittamaan sitä joka sivulle, vaikka se useimmiten olisikin matemaattisesti paras ratkaisu.

  3. Leevi Kokko Marraskuu 16, 2010 11:51

    Kiitos kommentista, Lasse – mielestäni työkalun voimallisuutta kuvaa tässä tosielämän kauhutarinassa juuri se nopeus jolla Google reagoi. Tämän voi toki kääntää myös positiiviseksi asiaksi, mutta kuuluu sarjaan “älä käytä jos et tiedä mitä teet.”

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky