Web Analytics Wednesday – yhteenveto tapahtumasta 26.5.2009

Leevi Kokko, 29.5.2009.

Vuoden toinen Web Analytics Wednesday järjestettiin tiistaina 26.5. Sokos Hotelli Presidentissä. Paikalla oli virallisen listan mukaan 83 henkeä, mutta kaikkiaan paikalla oli satakunta henkeä, sillä myös listan ulkopuolelta tuli porukkaa paikalle.

WAA Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja Naviatechin toimari Mertasen Petri avasi tilaisuuden ja kertoi muutamia avainlukuja WAA:n toiminnasta sekä kertoi hiukan lähitulevaisuuden suunnitelmista. Meneillään on esim. Web Analytics Association Finland ry:n perustaminen, jonka jälkeen mm. WAA Basecamp -tyyppisten koulutustapahtumien järjestäminen on paljon mutkattomampaa paikallistasolla. Kannattaa seurata WAA Finlandin saittia asian kehittymisen tiimoilta.

Illan ensimmäisen presentaation veti Eniron Erkko Simsiö, jonka esitys “SEM 360″ painotti monipuolisen hakemistonäkyvyyden etuja (mikä on tietysti luonnollista ottaen huomioon että Eniron liikevaihdosta n. puolet kertyy edelleen painotuotteista). Ennalta odotin hiukan tiukempia kysymyksiä yleisössä runsaslukuisena istuvalta Suomen SEO-eliitiltä Eniron edustajalle koskien vaikkapa hakemistospämmiä. Söderholmin Juha sentään kysyi hakukoneliikenteen osuudesta. Erkko mainitsi tämän pieneksi, ja sanoi että hakemiston kannalta palvelun pääsivu vetää paremmin. Mielenkiintoisia yleislukuja presentaatiosta jäi mieleeni kaksi: Eniron palveluita kaikilla markkinoilla yhteensä käyttää viikottain 10 000 000 kuluttajaa, ja hakuja tehdään vuositasolla 4 miljardia kappaletta.

Arttu Raittila Tuloksesta esitti hyvän yhteenvedon mittaamisen merkityksestä hakukonemarkkinoinnissa, ja esitteli mm. yleistajuisesti Snoobin pisteytysjärjestelmän. Myös case kalastuslupasivuston yhdistetystä hakuoptimoinnista ja -mainonnasta toivottavasti selvensi monen asiakaspuolella istuvan kuulijan ajatuksia aiheesta. Esityksen tärkein anti kuitenkin mielestäni oli se, että käytännössä pitäisi pyrkiä mittaamaan aivan kaikki käyttäjäinteraktio sivustolla, ja aina kun mahdollista myös asettaa mittauspisteille jokin arvo.

(Päivitys 30.5.2009: Tiivistelmä esityksestä löytyy nyt myös Tuloksen blogista)

Illan viimeinen presentaatio oli Get It Rightin Kristo Aaltosen ja heidän asiakkaansa Deferonin Tarmo Herlevin case hakukonemarkkinoinnin käytöstä IT-ulkoistuspalvelujen myynnissä. Asiastaan innostunutta yrittäjää on aina mukava kuunnella, ja tällä kertaa erityisesti koska molemmat lauteilla presentoineet herrat kuuluivat tähän ryhmään. Get It Rightin ja Deferonin pitkä yhteistyö näkyi hauskasti myös esityksessä, jossa Kristo ja Tarmo puhuivat toisiaan täydentäen kuin Tupu ja Hupu konsanaan. Presen tärkein sanoma itselleni oli ehdottomasti se, että myös asiakkaan täytyy sitoutua haku- ja mittausohjelman toteuttamiseen, jotta kumppanuudella saavutetaan todellisia tuloksia.

Viimeisenä lavalle kootussa paneelissa istuivat paikalla olevat WAA Finlandin hallituksen jäsenet, Sanoman Esa Peltonen, Trainers’ Housen Henry Morales ja Steve Jackson, jo mainittu Naviatechin Petri Mertanen sekä allekirjoittanut. Lienen jäävi arvostelemaan paneelin antia yleisön suuntaan, mutta se pitää todeta että kysymykset olivat poikkeuksetta loistavia – siitä kiitos kaikille.

Illan suurin voittaja ainakin lavalla olijoiden maininnoilla mitattuna taisi olla Snoobi johon viitattiin suunnilleen jokaisessa puheenvuorossa.

Tilaisuuden suurin anti WAWeissa on itselleni ollut uusien ihmisten tapaaminen ja sparrailu hyvässä hengessä. Konsultit ovat hiukan valitelleet esitysten syvyyden puutetta, mutta jos otetaan huomioon alan osaaminen asiakaspuolella Suomessa, uskon että monelle tilaisuudessa tulee myös uutta asiaa. Ja toinen tärkeä pointti tilaisuuksien järjestämisessä on toki saattaa asiasta kiinnostuneita asiakkaita ja alan toimijoita yhteen. Toivottavasti liidejä syntyi ja käyntikortit löytyivät keskiviikkoaamuna taskun pohjalta (fisuista huolimatta)!

WAWista ovat kirjailleet ajatuksiaan myös Olli Kopakkala sekä Panu Kuuluvainen. Kiitokset kaikille osallistujille, tapaamisiin syksyn WAWeissa.

(Päivitys 2.6.2009: Yhteenveto tapahtumasta englanniksi nyt myös Peten blogissa)

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Hakukoneoptimointi, Hakusanamainonta, Kävijämittaus. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 2 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

2 kommenttia
 1. Juha Söderholm Kesäkuu 1, 2009 10:39

  Eniro on väärä kohdistus tuolle hakukonespämmille, eivät tee oikeastaan mitään muuta “laitonta” kun indeksoivat sisäisten hakujensa tuloksia ja ilmeisesti ihan tietämättään. SEO-mielessä kun Eniron palvelut on tehty aika huonosti.

  Jos paikalla olisi ollut esimerkiksi Opasmedia, niin tuo kysymys olisi ollut aiheellinen :)

  Se täytyy kyllä sanoa, että tuo Eniron esitys – vaikka olikin ihan hyvä noin yleisesti ja nosti kysymyksen, että kuinka moni poimii sieltä suoraan tiedot oli hieman värilasit päässä pidetty. Esimerkiksi ne luvut mitä esitettiin aiheuttivat melkoista hymähtelyä yleisön joukosta, joissa kuitenkin on tuhansien analytiikka-tilien ylläpitäjiä.

 2. Leevi Kokko Kesäkuu 2, 2009 12:33

  Juha, kiitos kommentista. Tarkoitin että hakemistotoimialan käytännöistä yleisesti ei syntynyt keskustelua, ei ehkä suoraan vain Eniroon (ml. Yritystele) kohdistuen.

  Noista hakemistojen offlinekonversio- yms. luvuista olisi tosiaan kyllä hauska saada enemmän ulkopuolista näkemystä; tuossahan media itse tutki omaa käyttöään (lähde Eniron oma käyttäjätutkimus).

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky