Hakukonemiehen paras ystävä?

Leevi Kokko, 11.3.2009.

Hakukonemiehen elämä isommassa organisaatiossa (siis kokoluokaltaan sellaisessa, jossa kompetensseja on jo jossakin määrin eriytetty) on mielenkiintoista. Esimerkiksi sähköisen kaupan portaalin rakennustyössä on valtava määrä asioita jotka vaikuttavat joko suoraan tai välillisesti hakukonemiehen työhön, ja joista hakukonemiehen tulee olla tietoinen.

Hakukonemiehen ylivoimaisesti tärkein ominaisuus on tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, koska hakukoneisiin liittyvä tekeminen ylittää yleensä kaikki organisaatiorajat, eikä sinällään oikein istu mihinkään perinteisen online-tekemisen muottiin (siinä määrin kuin 15 vuotta vanhassa bisneksessä voi olla mitään “perinteistä”). Tähän liittyy kyky jutella sujuvasti sekä bisnestä että tekkiä. Hakukonemiehen täytyy yleisesti ottaen pystyä perustelemaan monia perustavaa laatua olevia käyttäjäkokemukseen ja teknologiaan liittyviä muutosvaatimuksia ja toiminnallisuuksia sekä markkinointijohdolle että järjestelmäarkkitehdeille.

Viime kädessä hakukonemiehen paras ystävä omasta mielestäni on kuitenkin se taitava koodari, joka taivuttaa joskus monimutkaisetkin portaalialustat tottelemaan hakukonemiehen tahtoa. Se kehittäjä, joka jaksaa selittää alustan eri komponenttien keskinäistä toimintalogiikkaa hakukonemiehelle niin kauan että lopulta keksitään yhdessä tapa hoitaa homma kotiin ja eurot viivan alle.

Tämä on ehkä samalla meikäläisen näkökulma keskusteluun siitä mikä määrittelee kovan tason hakukoneosaajan (samoilla linjoilla Kortelaisen kanssa).

Olen hakukonemiehenä saanut (ja saan tälläkin hetkellä) työskennellä monien huippukehittäjien kanssa, joten terveiset ja hatunnosto koko koodareiden ammattikunnalle!

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 4 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

4 kommenttia
 1. Arttu Maaliskuu 11, 2009 17:51

  Samanlaiset on tuntemukset. Monesti optimoinnissa ei päästäisi puusta pitkälle ilman motivoitunutta ja osaavaa koodaria.

  Bisneksen ja tekin lisäksi täytyy usein pälättää myös humanistisemmin: isoissa organisaatioissa saattaa olla kymmeniä tai satoja sisällöntuottajia, jotka pitää kouluttaa ja motivoida kirjoittamaan hakija- ja silmäilijäystävällistä nettitekstiä.

 2. Leevi Kokko Maaliskuu 11, 2009 18:36

  Arttu, kiitos kommentista. On muuten hauska huomata miten asiaan vakavammin suhtautuvat kotimaiset toimijatkin ovat jo jonkin aikaa kouluttaneet (eräät varsin systemaattisestikin) sisällöntuottajiaan hakukoneiden ymmärtämiseen.

 3. Juha Söderholm Maaliskuu 16, 2009 11:43

  Mun mielestä lähtökohta voisi olla myös se, että se hakukonemies on samalla koodari ja pystyy taivuttamaan sen järjestelmän haluttuun muottiin (jos siis kyse sellaisesta järjestelmästä johon voi päästä käsiksi).

  Homma on tosiaan melko monipuolista sen suhteen, että periaatteessa pitäisi olla tek-guru (saavuttakseen niiden tekijöiden, jotka mahdollisesti sen taivuttavat luottamuksen, tähän liittyy myös valmiit koodausmallit siitä miten homman voisi toteuttaa), pitäisi ymmärtää kyseisen asiakkaan liiketoimintaa (ja osata puhua myös siitä ja ymmärtää sen priorisoinnissa) ja sitten pitäisi tietysti ottaa niitä ykkössijoja haltuun roppakaupalla, mielellään vielä tyylillä.

 4. Leevi Kokko Maaliskuu 16, 2009 14:28

  Juha, täysin samaa mieltä. Täysin tekkiummikon voi olla vaikeata pärjätä tässä bisneksessä.
  Välillä kyllä tuppaa olemaan niinkin että varsinkin isommissa taloissa törmää senverran esoteerisiin itse koodattuihin sisällön”hallinta”himmeleihin että vetää sanattomaksi. Koodausmallit on tosiaan aina hyviä kun pitää jutella tekkiä…

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky