Snoobi kartoitti Suomi-domainien mittaussoftat

Leevi Kokko, 21.12.2008.

Snoobi on taas tehnyt mielenkiintoisen tutkimuksensa, ja kartoittanut .fi-domainien kävijämittausjärjestelmät. Pidän tästä ideasta todella paljon, ja siitä miten se hyödyttää kaikki alan toimijoita Suomessa – hatunnosto siitä!

Erona puolitoista vuotta sitten viimeksi tehtyyn tutkimukseen Snoobi tutki nyt ainoastaan yritysten hallinnassa olleita osoitteita. Tämän vuoksi mm.  mittauksen piirissä olevien sivustojen määrän kasvu (7,7% > 24,7%) ei ole vertailukelpoinen, koska otos oli selvästi melkoisen erilainen (domaineita vuonna 2007 98783 kpl, vuonna 2008 57466 kpl). Kuten tutkimuksen tekijätkin toteavat:

Kasvuun vaikuttaa kuitenkin tutkimuksen otos – oletettavaa on, että yritykset käyttävät seurantajärjestelmiä yksityisiä verkkosivustoja enemmän.

Monet yksityishenkilöt käyttävät palveluntarjoajansa automaattisesti käytössä olevia lokipohjaisia mittaussoftia (esim. Webalizer). Harva mattimeikäläinen lisäksi halunnee maksaa mittausjärjestelmästä.

Markkinaosuuksia isompi uutinen koko tutkimuksessa mielestäni on tieto jonka mukaan kolme neljästä yritysten käytössä olevasta .fi-domainista on vailla mittausjärjestelmää (tämä on tietysti positiivinen tieto Snoobin puhelinmyyjille, jotka hyvin luultavasti soittelevat näiden osoitteiden omistajia läpi parhaillaan).

Mielenkiintoista olisi tietää, miten suuri osa näistä kymmenistätuhansista domaineista on varattu vain kampanjakäyttöön, ja joilta tagi on unohtunut pois? Tai se, miten suuri osa saiteista käyttää jotakin lokipohjaista mittaussoftaa, jolloin sivujen tonkimisella ei saada selville mikä mittausjärjestelmä on käytössä?

Kokonaan oma kysymyksensä on se, miten monet yritykset käyttävät eri mittausjärjestelmää eri sivustoillaan (esim. brandisaitti ja kampanjadomaineita), jolloin mittaustieto fragmentoituu ja yrityksen verkkopresenssin järkevä kokonaismittaus muodostuu lähes mahdottomaksi.

Yksi selvä puute tutkimuksessa on: tagipohjainen Omnituren Discover OnPremise puuttuu. Joulunpyhien pähkinäksi lukijoille: etsikääpä nämä .fi-päätteiset saitit joilta ko. tagi löytyy.

Eräs mielenkiintoinen tieto olisi tietysti keskimääräinen liikennemäärä mitatuilla sivustoilla per järjestelmä, eikä vain installointien määrä. Vaikka järeitä mittausjärjestelmiä on Suomessa käytössä verraten vähän, niillä yleensä mitataan paljon suurempia liikennemääriä kuin muilla softilla.

Hauska yksityiskohta – tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että Hobby Hall on edelleen Suomen ainoa Coremetrics -käyttäjä.

Lue lisää kategoriasta Kävijämittaus, Tutkimukset. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 6 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

6 kommenttia
 1. Seppo Roponen Joulukuu 22, 2008 11:40

  Koskisen Pekan ja kumppaneiden markkinaosuuskatsaus on tälläkin kertaa kiinnostavaa luettavaa. Google on vahvistanut asemaansa aika lailla kuluneen vuoden aikana. Snoobin asiakasmääräkin on tainnut kasvaa melkoisesti. TNS Metrixin listauksissakin sivustomäärä on kasvanut tuntuvasti, mutta pk-sektorin vetämä markkinakasvu on saanut aikaan sen että osuus kokonaiskakusta on pudonnut.

 2. Leevi Kokko Joulukuu 22, 2008 14:40

  Joo, kasvu on tosiaan kovaa – noissa Snoobin listaamissa luvuissa sekä Googlen että Snoobin seurannassa olevien domainien määrä on käytännössä tuplaantunut huhtikuuhun 2007 verrattuna. Mielenkiintoista nähdä millaiseen nousuun muut paikalliset mittausyrittäjät saavat omat käyränsä seuraavan parin vuoden aikana.

 3. Ilkka Tammikuu 8, 2009 15:11

  “Yksi selvä puute tutkimuksessa on: tagipohjainen Omnituren Discover OnPremise puuttuu. Joulunpyhien pähkinäksi lukijoille: etsikääpä nämä .fi-päätteiset saitit joilta ko. tagi löytyy.”

  Inexhaustive -tyyppisellä haulla :-) löytyy ainakin
  - hs.fi
  - mtv3.fi

 4. Leevi Kokko Tammikuu 8, 2009 16:59

  Bingo! Pointsit Ilkalle :-)

 5. Arno Männistö Tammikuu 29, 2009 13:31

  Vaikuttaisi siltä että kävijäseurantapalveluiden määrä kulkee aika lailla käsi kädessä verkkomainonnan kasvun kanssa. Suomessa verkkomainontaan laitettavan rahan määrän on koko ajan kasvanut, kun taas muihin mainontamuotoihin laitettavan rahan määrä on laskenut.

  Tässä mielenkiintoinen artikkeli:
  http://www.mainostajat.fi/mliitto/sivut/Mainosbarometri2009tammi.htm

  Itse näkisin asian niin että yrityksillä on halu pystyä mittaamaan paremmin mainonnan tehokkuutta. Monien mainosmuotojen hyödyllisyyttä on vaikea mitata, kun taas nettimainonnan hyötyjä sen eri muodoissa pystyy halutessaan mittamaan todella tarkasti. Kun talous on tiukalla niin tulee tarve nähdä tarkemmin mitä mainoksiin laitetuilla euroilla saadaan. Erilaisten kävijäseurantapalveluiden tullessa enemmän ja enemmän ihmisten tietoisuuteen, tehdään yrityksissä päätöksiä aloittaa mainostaminen netissä ja seurata mainosten kautta tulevia kävijöitä jollain kävijäseurantapalvelulla.

  Sanoisin siis että esim. snoobille taantuma on vaan hyvä juttu. Mitä tarkemmin yritykset haluavat seurata mainostensa tuottavuutta, sitä enemmän snoobi saa asiakkaita.

 6. Leevi Kokko Tammikuu 30, 2009 01:54

  Arno, kiitos kommentista–taantuman vaikutuksista kaikki alalla lienevät samaa mieltä: taotaan siis kun rauta on kuumaa. Myös Jim Sterne luennoi jo viime vuonna otsikolla “Tough times call for tough measures”, mm:

  http://www.emetrics.org/pressroom/08-12-08toughtimestoughmeasures.php?c=dc

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky