Aukkoja hämäläispappien hakukonestrategiassa

Leevi Kokko, 19.10.2008.

Muutama päivä sitten Hesari uutisoi Tamperelaisten kirkonmiesten vastaiskusta vapaa-ajattelijoiden erokirkosta.fi -palvelulle. Seurakunta oli – osin kieli poskessa – pistänyt pystyyn eroakirkosta.info -sivuston, jossa kirkosta eroamista harkitsevalle tarjotaan mm. kirkon näkökulmia naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöjen kohteluun.

Hesarin paperilehdessäkin olleessa artikkelissa (joka ei siis ole verkon puolella julkisessa jakelussa), seurakunnan projektityöntekijä Ilkka Kalmanlehto “myöntää, että aikeena on [kuitenkin] saada ihmisiä sivuille nimenomaan hakukoneiden kautta. Niinpä pian google-haku eroa kirkosta tuonee esiin kaksi vaihtoehtoa.” Kunpa hakuoptimointi olisikin näin helppoa!

Kommentti paljastaa hyvin sen, että ihmisillä on lähes rajaton luottamus Googlen kykyyn tuottaa subjektiivisesta näkökulmasta tulkittuna aina oikeat tulokset. Yksinkertaistettuna: pistän pystyyn sivuston valitsemastani aiheesta, ja Google listaa sen kärkisijoille relevanteilla hauilla tuota pikaa.

Eroakirkosta.fi on kuitenkin jo viisi vuotta vanha saitti, jolle on roimasti linkkejä – sekä Googlen ykkös- ja kakkossijat sitelinkkien kera ko. haulle. Haku [eroa kirkosta] tuottaa lisäksi paljon foorumiosumia sekä mediasaitteja (olkoonkin, että esim. juuri tällä hetkellä Sanoman saitit jotka uutisoivat eroakirkosta.info -sivuston perustamisesta nousevat etusivulle). Jo pelkästään näiden seikkojen vuoksi epäilen että kirkon oman saitin tie kärkikymmenikköön on kivinen. Ja tähän päälle tulevat vielä arkkitehtuurikysymykset:

Kun keräsin eilen screenshotteja tätä postausta varten, eroakirkosta.info -domain löytyi [eroa kirkosta] -haulla Googlen tulossivun kuusi lopusta. Tänään oli tapahtunut hupaisa muutos: uusi palvelu oli Googlen tuloksissa pudotettu fisio.fi -osoitteen alidomainiksi. Molemmat palvelut siis hostataan osoitteesta k67.khdrive.fi (tai 84.20.150.67).

Eroakirkosta.info oli todennäköisesti katsottu tuplasisällöksi suhteessa fisio.fi -domainin alla sijaitsevaan versioon. Jälkimmäinen on indeksoitu Googlen toimesta jo lokakuun 9. päivä, ja varsinainen eroakirkosta.info lokakuun 13. päivä. Googlebotin näkökulmasta siis fisio.fi -domainin alla (jo ennen varsinaista pressiä julkisena) ollut sisältö on siis se aito ja alkuperäinen versio.

Vantaanseurakunnat.fi ehti jo tiedottaa, että eroakirkosta.info -palvelulla oli päivän aikana n. 100 000 kävijää. Taakse jäisivät tuollaisilla kävijäluvuilla päivätasolla esim. Suomen mittakaavassa sellaiset saitit kuten Eniro, Kauppalehti, Telkku ja Plaza. Paha vain, että ne jotka yrittivät löytää sivuston avainsanahaun avulla Googlesta Googlen avulla, eivät sinne päätyneet (korjattu 19.10.2008). Hauskin yksityiskohta jutussa on se, että jos tekee Google-haun [www.eroakirkosta.info], ainakin tällä hetkellä Google kysyy kohteliaasti: “Tarkoititko: www.eroakirkosta.fi”

Jutun opetukset?

1) Älä päästä sivuston sisältöä lainkaan julkisuuteen (esim. tunnus/salasanasuojaus riittää) ennenkuin se on osoitteessa josta haluat sen lopullisesti jakaa maailmalle – Google on tällä hetkellä käsittämättömän nopea ja taitava indeksoimaan sisältöjä ilman että webmastereilla on tästä välttämättä aavistustakaan.

2) Muutama kymppi tai satanen (skuupin koosta riippuen) hakusanamainontaan ei tee pahaa, jos todella aiot hyödyntää uuden sivuston lanseerauksen pressin kunnolla. Kokonaiskulut huomioonottaen tämä sijoitus on yleensä mitätön.

3) Mikäli kyseessä ei ole bisneksen kannalta salassapidettävä palvelu, pistä koko roska liveksi pari-kolme kuukautta ennen lanseerausta (ns. hiljainen lanseeraus tai soft launch). Rakenna linkkejä ja anna saitin stabiloitua ja indeksoitua rauhassa ennen pressiä. Jos ihmiset löytävät palvelun ennen julkistusta, so what.

4) Hoida verkkopalvelusi hostausasiat ammattilaisten kanssa.

Päivitys 19.10.2008

Kotimaa-lehden verkkoversio uutisoi myös sivustoon liittyvästä pöhinästä. Valitettavaa kirkon kannalta on tietysti se, että kampanja tuotti vapaa-ajattelijoiden sivuston kautta lähes 300 eroamista enemmän kuin päivän ennuste kertoi. Keskimääräisen uusimaalaisen palkansaajan kirkollisverolla laskettuna kirkolle syntyi vuositasolla kampanjan tuloksena 90 000 euroa tappiota ko. päivän aikana. Ymmärrän toki että kirkko tuskin laskee sielujen rahallista arvoa tällä tavalla.

Google Insights for Search näyttää selkeästi piikin hakukäyttäytymisessä 13. päivän tienoilla. URL-hakuja (www-osoitteita joita ihmiset kirjoittavat hakukenttiin vaikka ne voisi kirjoittaa suoraan selaimen osoitekenttään) käyttäneistä luultavasti suurin osa lienee löytänyt etsimänsä. Korjaan siis aiemmin esittämääni arviota “ne jotka yrittivät löytää sivuston Googlen avulla, eivät sinne päätyneet” muotoon “ne jotka yrittivät löytää sivuston avainsanahaun avulla Googlesta, eivät sinne päätyneet.”

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 8 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

8 kommenttia
 1. www.blogispotti.fi Lokakuu 19, 2008 11:44

  Aukkoja hämäläispappien hakukonestrategiassa…

  Ihmisillä on lähes rajaton luottamus Googlen kykyyn tuottaa subjektiivisesta näkökulmasta tulkittuna aina oikeat tulokset….

 2. Samuel Hovi Lokakuu 20, 2008 07:43

  Voisikohan tässä kohtaa nyt laskea konversioprosentiksi esim. -12,3%? Samantyyppinen tilanne, kun jotain tuotetta myyvä landing page houkuttelisikin jo tilanneet ihmiset palauttamaan tuotteen.

  En tosin jaksa uskoa, että kirkosta eroamiset johtuisivat huonosta hakukonenäkyvyydestä, vaan näkisin ennemmin, että syynä on kampanjan saama huomio mediassa, joka herätti asian unohtaneet tekemään ratkaisunsa.

 3. Jani Pennanen Lokakuu 20, 2008 09:36

  Kommentti kohtaan 3. Ehdottomasti kannattaa laittaa ainakin index-tiedosto saitin juureen, johon voi laittaa vaikkapa tulevan palvelun kuvauksen ja muita hakusanoja. Parasta tietysti olisi laittaa heti alkuun blogi, jolloin sisältöä on jo jonkin verran ennen julkaisua.

 4. Leevi Kokko Lokakuu 20, 2008 15:22

  @Samuel: Ehdottoman samaa mieltä – kirkon generoima pressi asian tiimoilta varmasti myös aktivoi eroamaisillaan olevia. Viime viikkojen talousuutiset yhdistettynä vapaa-ajattelijoiden kirkollisverolaskurin antamaan lopputulokseen saattaa entisestään madaltaa erokynnystä.

  @Jani: Jep, “Hello World” -sivulle on parempia vaihtoehtoja :-)

  Kiitokset kommenteista!

 5. Ilkka Kauppinen Lokakuu 20, 2008 17:28

  Kommenttina opetukseen 4. valitettavasti moni “ammattilainen” ei osaa hostauksen perussääntöjä varsinkaan niitä, jotka liittyvät jollain tapaa Internet-markkinointiin (domainin siirto, 301, cloaking, robots jne.) Siinäs valitset hostaajan, kun itselläsi ei ole pienintäkään hajua, siitä mitkä ovat hinnan lisäksi niitä asioita, jotka pitäisi ottaa huomioon.

 6. Leevi Lokakuu 20, 2008 19:54

  @Ilkka: Naulan kantaan, välillä ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa kun yllättävän isojenkin palveluntarjoajien helpdeskeille täytyy alkaa opettaa HTTP-statuskoodien tarkoitusta. Asiakaspuolella taas valitettavan yleisesti markkinointi ja IT ovat niin kaukana toisistaan henkisesti ja maantieteellisesti, että mainitsemiesi asioiden hanskassa pysyminen on monesti kiinni enemmän säkästä kuin suunnitelmallisuudesta.

 7. kalle kakkonen Lokakuu 28, 2008 16:12

  Nyt se eroakirkosta info näkyy googlella.

 8. Leevi Kokko Lokakuu 28, 2008 23:46

  @kalle, kiitos kommentista – näyttää olevan tätä kirjoitettaessa meikäläisen selaimessa sijalla 5 haulla [eroa kirkosta]. Taitaa olla niin, että tuo melkoisen reipas pöhinä asian tiimoilta vaikutti nopeammin ja voimakkaammin kuin osasin pari viikkoa sitten odottaa. Hyvä PR on hakuoptimointia parhaimmillaan.

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky