Google maalla, merellä ja ilmassa

Leevi Kokko, 26.9.2008.

Muutama viikko takaperin Googlen globalisaatiosuunnitelmista tuli julki pari mielenkiintoista uutista:

Google on hakenut patenttia siirrettäville vedessä kelluville datakeskuksille, jotka saisivat energiansa esim. aaltovoimasta. Idea kuulostaa scifiltä, mutta on lopulta melko nerokas tapa tehdä datakapasiteetista siirreltävää. Jo pari vuotta sitten törmäsin aihetta sivuavaan tutkimukseen (pdf), jossa Google insinöörit olivat optimoineet tietokoneiden virrankulutusta:

“At Google, we run many computers in our data centers to serve your queries, so energy conservation and efficiency are important to us. For several years we’ve been developing more efficient power supplies to eliminate waste from power supplies. Instead of the typical efficiencies of 60-70%, our servers’ power supplies now run at 90% efficiency or better, cutting down the energy losses by a factor of four.”

Myös maanpäällisiä datakeskuksia rakennetaan toki edelleen, esim. Oregoniin on noussut supertietokone “Project 02″.

Jokin aika sitten saatiin myös lukea, miten Google on yhtenä osapuolena mukana 750 miljoonan taalan hankkeessa, jossa ammutaan 16 matalasatelliittia mm. Afrikan yläpuolelle parin vuoden sisällä, tarkoituksena laskea radikaalisti Internet-yhteyden hintaa kehittyvillä markkinoilla. Jo kolme vuotta sitten uutisoitiin Googlen rakentamasta kuituun perustuvasta rinnakkaisverkosta, jonka yhtenä tavoitteena on laskea Googlen datasiirtokustannuksia.

Googlen miljardien taalojen kassasta riittää varmasti myös vastaisuudessa investointikykyä kasvattamaan yli puolen miljoonan serverin verkkoa – kilpailijoilla on melkoisesti haastetta tämän huippuunsa viritetyn globaalin supertietokoneen taklaamisessa.

Päivän Hesarissa pohdittiin myös maailman riippuvuutta valokuidusta.

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 3 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

3 kommenttia
 1. Velmu Lokakuu 8, 2008 17:45

  Itse päädyin tässä sellaiseen lopputulokseen että Euroopan ja USA:n hosting toiminnat kannattaa keskittää nyt kokonaan Islantiin… Ekoteko se ainakin olisi :)

  – Kylmä (vähemmän jäähdytystarvetta)
  – Virtaa maalämmöstä
  – Sijainti keskellä Atlanttia – kuidut molemmille mantereille

 2. Leevi Lokakuu 9, 2008 21:26

  Ja nykyisessä taloustilanteessa investointi olisi varmasti melko tervetullut Islantiin :-)

 3. Velmu Lokakuu 11, 2008 10:26

  Nimenomaan. Joten eiköhän lähetä kimpassa tekemään saarelle uutta tulevaisuutta…

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky