Tekstihaku videosisällöistä on pian arkipäivää

Leevi Kokko, 31.8.2008.

Muun muassa Google Friends Newsletter puffasi kesällä mielenkiintoista avausta: Youtuben politiikka-kanavien videoiden puhe muunnetaan tekstiksi – ja tehdään näin löydettäväksi.

Vieressä ruutukaappaus iGoogle-sivulle lisättävästä gadgetista, jolla ko. ominaisuutta voi testata. Käytännössä hakukenttään syötetään sana, jonka jälkeen tuloksena näytetään videot joissa ko. sana esiintyy, sekä myös visualisoidaan aikajanalle mistä kohtaa videota termi löytyy. Lisäksi vietäessä hiiri merkin kohdalle palvelu näyttää puhekuplan josta selviää lause/asiayhteys jossa haettu sana esiintyy.

On erittäin mielenkiintoista seurata, kuinka nopeasti hakukoneet tekevät tästä arkipäivää. Oma veikkaukseni on että rivakasti, vaikka eri kielten määrä asettaneekin huimia haasteita työn nopealle etenemiselle – ajatellaanpa vaikka kuinka kauan kesti ennenkuin Google alkoi ymmärtää Suomen kielen taivutusmuotoja.

Urakka on melkoinen ajateltaessa miten paljon avointa videosisältöä verkosta löytyy jo nyt, ja paljonko sitä verkkoon jatkuvasti tuotetaan. Beet.TV:n haastattelema Youtuben Steve Grove mm. kertoo mielenkiintoisen nippelitiedon: Youtubeen virtaa videosisältöä keskimäärin 13 tuntia minuutissa.

Toisessa Beet.TV:n haastattelussa Adoben VP Jim Guerard kertoo, että yhtiö tuo tiettävästi piakkoin videotuotantosoftiinsa litterointiominaisuudet. Adoben markkinaosuus huomioonottaen juuri tällaisilla toimenpiteillä saattaa olla suuria vaikutuksia siihen miten nopeasti tekstihaku videoista yleistyy.

Search Engine Landista löytyy alueeseen erikoistuneen yhtiön EveryZingin Stephen Bakerin erittäin kattava katsaus aiheeseen.

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 4 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

4 kommenttia
 1. PerttuT Elokuu 31, 2008 23:43

  Hakukoneoptimointi kun pääsee iskemään videoihin niin haastatteluissa pitää sitten käyttää mahdollisimman paljon sanoja perusmuodoissaan, ei saa olla liikaa avainsanojen toistoa ja mielellään välillä lausuu jonkun sanan hieman väärin…. ;)

  Mutta mahtavaa että tämä menee eteenpäin. Ei ole pelkästään kuulovammaisille hieno asia, vaan ihan meille kaikille. Esimerkiksi noiden poliittisten väittelyiden seuraaminen YouTube-videoista voi olla aika haastavaa vaikka englanti olisi kuinka hyvä ja puhuttuun kieleen olisi tottunut. Tekstitys auttaa myös katsojia valtavasti, ei pelkästään hakukoneita.

 2. Leevi Syyskuu 1, 2008 10:14

  Kiitos kommentista, Perttu. Kuten kaikki uudet automaatioteknologiat, tämänkin kanssa saa vielä monet hyvät naurut kun kone “kuulee” väärin – esimerkkinä vaikkapa fraasi “I was in Sarajevo pasta yeah”:-)

 3. Leevi Lokakuu 10, 2008 09:42

  Vain pari viikkoa tämän postauksen jälkeen Google Labs julkaisi GAUDIn, eli Google Audio Indexingin: http://labs.google.com/gaudi/static/faq.html

 4. [...] vuotta sitten Google sai puheentunnistuksensa sille tasolle, että saattoi tuoda tekniikan käyttöön muutamille Youtube-kanaville. Videoiden käyttö ja lataus Youtube-palveluun kasvaa edelleen käsittämätöntä vauhtia: [...]

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky