Outoa hakukoneliikennettä Google Analytics-tilastoissa?

Leevi Kokko, 14.5.2008.

Oletko yksi niistä webmastereista, jotka ihmettelevät miksi Google Analytics näyttää liikennettä jollakin hakulauseella sitkeästi viikosta toiseen, tämän hakulauseen uusien kävijöiden määrän ollessa 0%? Et ole yksin.

Google Analytics - hakuliikenneEsimerkiksi toukokuussa Google Analyticsin mukaan tähän blogiin on saavuttu Googlesta hakutermillä [google ja muut hakukoneet] kolme kertaa.

Clicky - hakuliikenneToinen käyttämäni mittaustyökalu Clicky näyttää samalle hakutermille [google ja muut hakukoneet] vain yhtä käyntiä Googlesta, ja samalle kävijälle kahta muuta käyntiä ilman referrer-tietoa. Outoa?

Mysteeriä on tutkinut Keskisuomalaisen verkkoguru Tuomas Kärsämä, joka vinkkasi minulle asiasta omien tutkimustensa perusteella. Tuomas oli alkanut tutkia TNS Metrixin ja Google Analyticsin hakukoneliikenteen eroja, ja lopulta tuli siihen tulokseen että Google Analytics näyttää hakukoneliikenteeksi myös alun perin hakua käyttäneet, mutta sittemmin suoraan sivustolle tulleet kävijät. Tuomas itse kuvasi testin kulkua näin:

 • Menin meidän sivuille yksittäiseen juttuun Googlen kautta hakulauseella, jota kukaan muu ei käytä.
 • Suljin selaimen, mutta en poistanut keksejä.
 • Menin samalla selaimella tunnin päästä uudestaan suoraan etusivullemme. Tein tämän uudestaan muutaman tunnin päästä.
 • Odotin kaksi päivää ja menin taas samalla selaimelle etusivullemme.

Katsoin tilastoja Analyticsistä tämän jälkeen ja Analyticsin mukaan sivuillemme oli tultu neljä kertaa kyseisellä avainsanalla. Todellisuudessahan olin tullut kerran kyseisellä sanalla ja tämän jälkeen kolme kertaa suorana kävijänä. TNS näytti kyseistä avainsanaa käytetyn vain kerran, mikä on oikein.

Sivuhuomautuksena, katsokaapa Tuomaksen aikaansaannoksia – on ollut ilo seurata verkkopalvelun uudistusta, jossa hakukoneiden potentiaali otetaan vakavasti. Tulokset puhuvat puolestaan.

Lue lisää kategoriasta Google, Hakukoneet, Kävijämittaus. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 8 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

8 kommenttia
 1. Arttu Toukokuu 15, 2008 08:20

  Kommentoisin tuota “mikä on oikein” -osuutta Tuomaksen tekstissä.

  Kyseessähän on täysin harkittu ominaisuus Google Analyticsissä: se ei koskaan korvaa “Suora liikenne” -arvolla muita liikenteen lähteitä.

  Olisihan aika hölmöä jos kävijä poistuisi kesken ostoprosessin yli puolen tunnin lounastauolle, ja osto menisi sen jälkeen suoran liikenteen piikkiin vaikka oikeasti kävijä tuli hakukoneesta.

  Google Analytics on tehty myös liiketoiminnan tavoitteiden toteutumisen mittaamiseen ja siinä mielessä on hyvin tärkeää, että saadaan tietä se alkuperäinen lähde tai hakusana, joka johti toteutuneeseen tavoitteeseen.

  (30 minuutin tauko selailussa on Analyticsin kriteeri sille että kyseessä on uusi käynti.)

 2. 2k / Hakukonemarkkinointia.fi Toukokuu 15, 2008 09:12

  Artun kanssa samaa mieltä, siitä että kyseessä on “harkittu” ominaisuus.

  Tuosta käytöksestä pääsee eroon luomalla erilliset profiilit (ja filtterit) paluukäyttäjille ja uusille käyttäjille; ts. segmentoimalla datan.

  -2k-

 3. Leevi Kokko Toukokuu 15, 2008 20:20

  Kiitos kommenteista, herrat; kyseessä epäilemättä on harkittu ominaisuus, mutta Google Analyticsin tapa käsitellä käyntejä ja kävijöitä on silti mielestäni hiukan outo. Käytännössähän esim. raportti-screenshot joka on postauksen liitteenä kertoo, että ko. hakulauseella on tultu Googlesta kolmesti sivustolle – vähintä mitä voisi tehdä on ilmoittaa samassa näkymässä että kyseessä on yksi ja sama kävijä, koska ko. tieto on kuitenkin olemassa.

  Mikäli käyttäjä ei pyyhi keksejä, mittausjärjestelmähän käytännössä kykenee joka tapauksessa sitomaan konversion alkuperäiseen liikenteen lähteeseen, vaikkapa sitten hakukoneeseen (usean käynnin yli).

 4. Kimmo Toukokuu 16, 2008 12:23

  Mielenkiintoinen teksti, kiitos.

  Outoa liikennettä Googlen tilastoissa on ollut toisestakin syystä. Asiasta lisää täällä: http://www.analytics.fi/google-analytics-kadotti-seurantatietoja/

  Kummasti tällaista pientä Google-vastaisuutta alkaa nousemaan esiin eri puolilla ja vaihtelevista syistä. Luin tänään aiemmin vielä kolmannenkin Googlea aavistuksen kritisoivan tekstin.

 5. Leevi Kokko Toukokuu 17, 2008 00:47

  Kiitos, Kimmo – tähän väliin on pakko heittää ex-kollegan seinätaulun viisaus: “ilmainen palvelu on aina hintansa väärti.”

 6. Tuomas Kärsämä Toukokuu 19, 2008 21:22

  Arttu, kirjoitit seuraavaa:
  “Google Analytics on tehty myös liiketoiminnan tavoitteiden toteutumisen mittaamiseen ja siinä mielessä on hyvin tärkeää, että saadaan tietä se alkuperäinen lähde tai hakusana, joka johti toteutuneeseen tavoitteeseen.”

  Mielestäni tuohon ei sovi se, että Analyticsissä alun perin viittaavan sivuston kautta tullut kävijä muuttuu jatkossa hakukoneen kautta tulleeksi saman kävijän palatessa sivustolle hakukoneen kautta. Samoin käy alun perin suoraan tulleelle kävijälle.

  Luonnollisesti tämä “ominaisuus” on erittäin hyödyllinen, kun sitä oppii tulkitsemaan. Se aiheuttaa kuitenkin erittäin helposti vääriä tulkintoja esimerkiksi eri liikenteen lähteiden osuuksista. Analyticsin käyttöliittymä / ohjeistuskaan ei tuo tätä esille mitenkään selvästi.

  Osaisiko muuten kukaan antaa arviota siitä kuinka monta prosenttia suomalaista poistaa keksit säännöllisesti?

 7. Henri Toukokuu 24, 2008 18:58

  Mielenkiintoinen keskustelunaihe. Minusta olisi hienoa, jos GA jättäisi kaikkien vierailujen sourcen näkyviin. Epikone antaa vinkkiä asiaan: http://www.epikone.com/blog/2006/11/10/how-does-google-analytics-track-conversion-referals/

  Ongelmaksi tässä voi tosin muodostua Artun mainitsema session vanheneminen.

 8. Leevi Kokko Toukokuu 27, 2008 19:05

  Henri – kiitos linkistä; Epikone-tyyliin loistavaa asiaa. Ja session pituuttahan pystyy Google Analyticsissakin säätämään:

  http://code.google.com/apis/analytics/docs/gaJSApi.html#_gat.GA_Tracker_._setSessionTimeout

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky