Haku ei elä vakuumissa

Leevi Kokko, 19.4.2008.

Luonnollinen linkkisuosio on tärkeä osa sivuston auktoriteettia hakukoneiden silmissä: mm. linkkien ikä ja mistä linkitetään ovat tärkeitä arviointikriteereitä. Linkkisuosion systemaattisesta rakentamisesta on kirjoitettu Suomessakin jo kiitettävästi, maailmalla kilometrikaupalla. Sekä sisään- että ulospäin suuntautuvat linkit auttavat hakukonetta sivustojen sisällön kontekstin ymmärtämisessä. Karrikoiden: edellä ollut linkki Inventiven sivulle vahvistaa oletettavasti sekä tämän blogin että kohdesivuston yhteyttä hakukonemarkkinointiin liittyviin hakuihin.

Igglo.fi, orgaaninen hakukoneliikenneToinen puoli asiasta on se miten myös verkon ulkopuolinen markkinointitoiminta voi vahvistaa sivuston suosiota hakukoneissa. Vanha kunnon PR on edelleen voimissaan: tästä loistavana esimerkkinä on Igglon orgaanisen hakukoneliikenteen määrän kasvu (julkaistu ko. asiakkaan suopealla suostumuksella). Oheisessa kuvaajassa ruskea viiva on kokonaisliikenteen määrä TNS Metrixistä, ja toisella asteikolla vihreä kuvaaja näyttää orgaanisen hakuliikenteen määrän kasvun samana aikana. Nousupiikki tammikuun 2007 kohdalla oli asuntojen hintatietojen julkistus ja siihen liittyvät Igglon aktiviteetit. Merkittävää kuvaajassa on se, että kertarysäyksellä tehdyt PR-toimenpiteet asuntojen hintatietojen suhteen nostivat – ja jättivät – hakukoneliikenteen kokonaan uudelle tasolle.

PR-duuni pumppaa helposti tehoja myös pitkään häntään, josta on kohistu pitkään. Eräs hakuoptimoinnin laatuindikaattori on niiden eri termien määrä jolla sivustolle hakukoneista saavutaan. Igglon hakukoneliikenteessä tämä luku nelinkertaistui lokakuusta 2006 elokuuhun 2007.

iProspect: Offline influence on search behaviorDagmarin taannoisessa tutkimuksessa on nostettu esiin tusinoittain hyviä hakuun liittyviä teemoja, joista mielenkiintoisin omasta mielestäni oli mediamixiin liittyvä huomio siitä miten muu mainonta ajaa hakukoneisiin. Tutkimus on melko hyvin linjassa sen suhteen mitä esim. oheinen kuvaaja iProspectin tutkimuksesta vuoden 2007 elokuulta toteaa.

Toinen mielenkiintoinen yksittäinen tulos Dagmarin tutkimuksesta liittyi siihen miten kuluttajat aktivoituvat välittömästi hakemaan radiosta tai televisiosta tulevan herätteen perusteella. 17% vastaajista toteaa:

“Kun käytän nettiä samaan aikaan kun seuraan radiota tai televisiota, saatan samalla etsiä mainostettavia tuotteita/yrityksiä Googlesta.”

Vastaavanlaisia lukuja on saatu Reprise Median tekemästä Super Bowl Scorecardista. Vuonna 2006 Super Bowl XLI keräsi 93 miljoonaa katsojaa, joista 19% “went online to get more info about the ads.”

Reprise Media Super Bowl Scorecard

Kyseinen scorecard on erittäin mielenkiintoinen katsaus siihen miten hyvin tai huonosti miljoonia taaloja TV-spottiin upottavat brändit hyödyntävät hakukanavaa – vuonna 2006 vain 31% brändeistä jatkoi TV-mainoksen tarinaa verkossa.

Bottom line: jos shoppailet hakukonemarkkinointia asiaan erikoistuneelta toimistolta, muista kutsua heidät mukaan mainos-, media- ja suhdetoimistosi kanssa käytäviin markkinoinnin suunnittelupalavereihin. Tulokset voivat yllättää.

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Hakukoneoptimointi, Hakusanamainonta, Tutkimukset. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: Kommentoi. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky