Otan kantaa

Leevi Kokko, 13.4.2008.

Toimittaja Miska Rantanen kirjoittaa Hesarissa (8.4.2008, sivu A6) kärkevästi vuonna 2000 perustetun Otakantaa.fi -kansalaisfoorumin takkuisesta taipaleesta. Yhdyn täysin Rantasen näkemyksiin siitä, että palvelun markkinointi on jättänyt koko olemassaolonsa ajan paljonkin toivomisen varaa, mutta seuraavassa muutama asia josta olen toimittajan kanssa eri mieltä:

1) Aktiivinen kansalaiskeskustelun seuraaminen verkossa

Rantanen kirjoittaa:

“Nykyisin on jo nimittäin harvinaista löytää enää mistään mietintöä, jossa työryhmä esittää toimenpiteiksi muun muassa, että ‘kehitetään malleja ja työvälineitä internetin keskustelupalstoilla käytyjen keskustelujen seurantaan ja niiden mahdolliseen hyödyntämiseen esimerkiksi tiedonlähteenä tai palautteena.’”

Päinvastoin, valtionhallinto on hyvin mukana kehityksessä, jossa yritykset miettivät kuumeisesti miten kuluttajien verkkokeskusteluista saisi mahdollisimman nopean ja vaivattoman palautekanavan yrityksen käyttöön (á la Lehdistöseuranta 2.0). Eräs mielenkiintoinen kotimainen esimerkki on Whitevectorin tuote TracSense, jolla on mahdollista seurata keskusteluja sekä perinteisen median verkkopalveluiden että kaikille avoimien keskustelufoorumeiden (kuten Suomi24) sisältä:

“TracSense on sosiaalisen median seuraamisen työkalu ammattikäyttöön. Markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisille sekä toimittajille suunnattu web-palvelu auttaa helposti löytämään olennaista tietoa suuresta määrästä blogeja, keskustelupalstoja ja muita verkkolähteitä.”

Toinen kaupallinen esimerkki ulkomailta, Summize, aggregoi vastaavasti verkon valtavasta arvostelumassasta koosteita ja visualisointeja. Tällä hetkellä beta-vaiheessa olevasta palvelusta voi etsiä kirjojen, musiikin ja elokuvien/sarjojen arvostelukoosteita.

2) Kävijöitä vai konversioita?

Rantasen kirjoituksessa mainitaan, että Otakantaa.fi -palvelussa on ollut viimeisen vuoden aikana 80000 vierailua, joiden tuloksena on syntynyt 1700 viestiä. Jutussa verrataan palvelun viestien lukumäärää Hesarin keskustelupalstalle jätettyihin viesteihin (2000/päivä), jolloin toki Otakantaa.fi näyttäytyy toivottoman pienenä.

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin vertailla viestien jättämisen konversioprosenttia. Otakantaa.fi -foorumin viestin postittamisen konversioprosentti (viestit/käynnit*100) on 2.1%. Hesarin vastaava luku voidaan laskea kun otetaan TNS Metrixin kävijäluvut viikolta 14 (HS.fi 3349530 vierailua) ja verrataan sitä jutussa mainittuun viestien määrään per viikko (14000). Hesarin keskusteluviestien konversioksi muodostuu näin laskien 0.4%.

Kuten Rantanenkin jutussaan mainitsee, vertailu näiden kahden palvelun välillä ei ole ehkä relevanttia, mutta Otakantaa.fi saadaan näin laskien näyttämään osallistavan kansalaiskeskustelun malliesimerkiltä, jos kerran sadasta käynnistä kaksi päätyy viestin kirjoittamiseen.

Olin hiljattain seuraamassa Andreas Weigendin esitystä, jossa hän esitti seuraavanlaisia lukuja maailmalla toimivien yhteisöpalveluiden konversioprosenteista – ja nämä siis palveluita joiden ytimessä on jakaminen:

Disclaimer: en ole voinut tarkistaa em. lukuja muista lähteistä.

Täytyy lopuksi todeta, että olin itse positiivisesti yllättynyt keskustelun tasosta Otakantaa.fi -palvelussa. Hyvänä esimerkkinä toimikoon vaikkapa pätkä ketjusta “Mielenterveys- ja päihdetyötä linjaamaan!

Lue lisää kategoriasta Kävijämittaus, Konversio-optimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: Kommentoi. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky