Miksi hakusanamainonta epäonnistuu, osa 3/4: Sivusto ei toimi

Leevi Kokko, 17.3.2008.

Hakusanamainonnan sudenkuoppia listaavassa sarjassa on vuorossa osa 3, jossa pohditaan mitä saitille tulevalle hakumainosliikenteelle pitäisi tehdä. Ensimmäisen osan sarjasta löydät täältä: Osa 1/4: “15 minuutin kirous” ja toisen osan täältä: Osa 2/4: Liikaa kilpailua.

Mitä tarkoittaa se, että sivusto ei toimi? Pähkinänkuoressa: hakusanamainonnan kannalta ei riitä, että liikenne vain tuodaan sivustolle – kävijä täytyy saattaa maaliin asti (konversiopisteeseen) kädestä pitäen. Tarkastelen seuraavassa miten eri tavoin mainostajat ohjaavat sivuilleen tulevaa liikennettä.

Google-haku [lennot helsinki new york]

Matkailu on aina hyvä esimerkkiaihe. Lentoyhtiöt ja matkatoimistot käyttävät ymmärrettävästi runsaasti hakusanamainontaa, koska varsinkin bulkkimatkojen vertailu on monesti vaivattomampaa julkisessa hakukoneessa kuin matkailualan toimittajien portaaleissa. Otetaan siis mainostajan kannalta melko helppo haku: [lennot helsinki new york]. Helppo siksi, että hakulauseesta ilmenee sekä halu lentää että lähtö- ja kohdekaupungit.

Foldin yläpuolelle 1024×768 -näytöllä mahtuu kahdeksan mainosta, joita tarkastelen. Travellink ja KLM huomioivat sekä lähtö- että kohdekaupungin mainoksen otsikossa ja tekstissä. Supersaver, eBookers, Seat24 ja Lufthansa näyttävät kohteen mainoksessa. Vain Area ja eDreams eivät varsinaisesti käytä hakijan antamia tietoja mainoksessa – Area puhuu vain yleisesti rapakon taakse lentämisestä mutta ilmansuunta Helsingistä laskien on kuitenkin oikea. Itse mainoksissa ei siis ole kovin suuria laadullisia eroja, mikäli ei laske mukaan eDreamsin tökeröä lokalisoimatonta mainosta.

KLM.com - Helsinki-New YorkSitten klikkailemaan. Yllätys on suuri kun vain kolme mainostajaa kahdeksasta käyttää dynaamisia kohdesivuja: Supersaver, Seat24 ja KLM tuovat käyttäjän näkymään, jossa on jo esivalittuna lähtö- ja kohdekaupungit. Ohessa ruutukaappaus KLM:n esimerkillisesti esitäytetystä lomakkeesta.

Muut mainostajat, eli eBookers, Area, Travellink ja eDreams pudottavat prospektit etusivuillensa tai tyhjiin hakulomakkeisiin, vaikka käyttäjät ovat jo kertaalleen kertoneet haluavansa ostaa lennot Helsingistä New Yorkiin. Ja tämä tieto on tuotavissa mainosta klikattaessa sivustolle, kuten alla olevasta taulukostakin näkee. Lufthansa tuo kävijän geneeriselle englanninkieliselle “Top Offers” -sivulleen.

URL kertoo sen sivun osoitteen, jolle ko. mainosta klikattaessa päädytään. Kohdennus on siis enemmän viitseliäisyyttä kuin rakettitiedettä – esimerkiksi Seat24:n osoitteessa kerrotaan selvästi, että dep=HEL ja dest=NYC.

-------------------------------------------------------------
Mainostaja  URL                  Kohdennus
Supersaver  http://www.supersaver.fi/etravelstore Kyllä
       /supersaver_fi/ibe/air/search/search.
       jsp?SITENAME=supersaver_fi&txtFromCit
       y=HEL&txtToCity=New%20York&gclid=CLqm
       lO3OlJICFQcnuwod0TAh7Q
eBookers   http://www.ebookers.fi/afo/flights/st Ei
       ep1.html?VERSION=FI&LANG=FI&COM=FI_GO
       OGLEFLIGHTS&gclid=CMTu0u7OlJICFQcjuwo
       d3nFE7A
Seat24    http://fi.seat24.com/Booking1.html;js Kyllä
       essionid=402BFD12FA4B583C756B8FF63603
       7659.tomcat2?source=Google&dep=HEL&de
       st=NYC&gclid=CL3egPDOlJICFQEduwodjxNU
       Sg
Area     http://www.area.fi/wps/portal/Area?gc Ei
       lid=CIGrz_HOlJICFQohuwodS1pA6A
Lufthansa  http://www.lufthansa.com/online/porta Ei
       l/lh/fi/specials?tl=1&l=en
Travellink  http://www.travellink.fi/start?campai Ei
       gnid=adwords
KLM     http://www.klm.com/travel/fi_en/apps/ Kyllä
       ebt/ebt_home_prefill.htm?origin=HEL&d
       estination=NYC&adcamp=sea.GoFIExtraVa
       nNaar&adchan=sea.google&adtype=search
       ad.GoFIEVNHelsinki%20-%20New%20York&a
       dctry=fi&adlang=fi
eDreams   http://www.edreams.com/edreams/englis Ei
       h/?mktportal=google-EN&gclid=CLrr8ffO
       lJICFQEpuwodVzEH7Q
-------------------------------------------------------------

Suunnilleen kaikki mainostajat luultavasti tarkkailevat vaihtelevasti hakusanamainonnan tehoja – ainakin URLeista päätellen. Lufthansan osoitteesta ei voi päätellä suoraan mitään tässä suhteessa, mutta viidessä osoitteessa esiintyvä parametri gclid kertoo sen, että Google AdWords- ja Analytics-tilit on linkitetty, ja mainokset tagitettu Googlen toimesta automaattisesti.

Kohdennettaessa hakusanoja tietyille sivuille kannattaa myös huomata että epärelevantti sisältö niillä sivuilla joille kampanjan liikenne ohjataan (jotka Google lukee läpi automaattisesti) laskee avainsanojen laatupisteitä ja nostaa klikkaukselta vaadittavaa minimihintaa. Epärelevantti tässä tarkoittaa kohdesivun sisällön suhdetta ostettuun hakutermiin.

Sivusto voi toki epäonnistua monessa muussakin kohtaa ostoprosessin ohjausta kuin vain kohdesivulla – mutta kohdesivulta tulisikin alkaa armoton ostopolun yleinen konversio-optimointi sivustolla käytetyn mittaustyökalun avulla.

Suosittelen myös lämpimästi AdWords -konversiokoodin implementointia konversiopisteiden kiitossivuille – Google-mainonnan seuranta saa täysin uusia ulottuvuuksia kun taalat ja eurot otetaan mukaan mittaukseen!

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Hakusanamainonta, Kävijämittaus, Konversio-optimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: Kommentoi. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky