Aggressiiviset hakuoptimoijat Jaikun vaivana

Leevi Kokko, 16.1.2008.

Digitoday uutisoi Jaikun hitausongelmista hiukan harhaanjohtavasti – kuvateksti kertoo, että “roskaposti on hyydyttänyt jaikua, ei Googlen välinpitämättömyys, Jyri Engeström sanoo.” Kyseessä ei kuitenkaan ole käsittääkseni roskaposti, vaan asialla ovat aggressiiviset hakukoneoptimoijat. Miksi?

Hakuoptimoinnissa linkkisuosion rakentaminen on usein aliarvostettua puuhaa. Hakukoneet mittaavat palveluiden suosiota sisääntulevien linkkien määrällä ja laadulla. Linkin laatua kuvaavat mm. seuraavat attribuutit:

Eräs loistavimmista Jaikun ominaisuuksista on mahdollisuus aggregoida syötteitä (feed) useista lähteistä omaan Jaiku-streamiin. Käytännössä homma on tehty niin helpoksi kuin mahdollista: syötät Jaikuun feedin osoitteen, ja Jaiku rakentaa listaa syötteistä omalle Jaiku-sivullesi (muotoa http://käyttäjätunnus.jaiku.com). Omia Jaiku-syötteitäni ovat tämän blogin lisäksi Flickr, Youtube, del.icio.us ja co.mments.com. Jaiku kuuntelee kutakin feediä, ja lisää automaattisesti linkit vaikkapa uusiin blogiartikkeleihin osaksi omaa streamia.

Jaiku-streamin voi asettaa julkiseksi (kuten vaikkapa Matti on tehnyt), jolloin myös sivustolla käyvät hakukoneet indeksoivat Jaikusta lähtevät linkit, ja seuraavat niitä kohdepalveluihin. Ja tämä on syy siihen, että hakukone-spammaajat ovat alkaneet käyttää Jaikua aggressiivisesti.

Esimerkiksi Matin henkilökohtaisen Jaiku-sivun toolbar pagerank on tällä hetkellä 5. Ottamatta nyt kantaa siihen, miten tarkasti toolbar pagerank kuvastaa Googlen näkemystä sivun tärkeydestä, se kertoo kuitenkin jotakin sivun ja sivuston auktoriteetista. Tällainen spam-automaatti tulee kuin taivaan lahjana epäeettisille hakukoneoptimoijille, koska viime aikoina Google on alkanut kiinnittää erityistä huomiota ostettujen linkkien käyttämiseen linkkisuosion rakentamisessa.

Hakuoptimoijat perustavat siis Jaiku-profiileita, alkavat lisätä splogien syötteitä profiileihin ja ongelma on valmis – Jaiku alkaa täyttyä spammereiden syötteistä, ja Jaikun raportoitu hitaus – näin epäilen – johtuu ainakin osaksi näiden spam-syötteiden käsittelemisen aiheuttamasta palvelinkuormasta.

Linkkispammiin on kuitenkin lääke jonka useat suositut palvelut, Wikipedian tavoin, ovat joutuneet ottamaan käyttöön – linkkeihin lisätty nofollow-attribuutti, jonka pitäisi hillitä spammia. Jaiku ei ole ainakaan vielä ottanut nofollow-attribuuttia käyttöön.

Jaiku.com on tätä kirjoitettaessa juuri alhaalla ylläpitotoimien vuoksi, ja onkin mielenkiintoista nähdä katkoksen jälkeen onko palveluun tehty muutoksia jotka vaikuttaisivat spammereihin.

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Hakukoneoptimointi. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 6 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

6 kommenttia
 1. Blogispotti.fi Tammikuu 16, 2008 14:07

  Aggressiiviset hakuoptimoijat Jaikun vaivana…

  “Hakuoptimoijat perustavat siis Jaiku-profiileita, alkavat lisätä splogien syötteitä profiileihin ja ongelma on valmis – Jaiku alkaa täyttyä spammereiden syötteistä, ja Jaikun raportoitu hitaus – näin epäilen – johtuu ainakin osaksi näiden …

 2. Ilkka Kauppinen Tammikuu 17, 2008 02:28

  Kuten useasti ennenkin, Google tekee jonkun toimenpiteen mielestään epärehellisille keinoille, jotka saavat tietoonsa. Näin toimitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun asia nousee riittävän merkittäväksi, kuten kävin Squidon tapauksessa viime vuonna. Eli ans kattoo ny.

 3. Leevi Kokko Tammikuu 18, 2008 09:00

  Ja aina voi ajatella positiivisesti – kertoohan se jotakin palvelun yleisestä merkittävyydestä ja sisäänrakennetusta hakukoneystävällisyydestä, jos hakuoptimoijat alkavat käyttää sitä epäeettisiin tarkoituksiin.

  Kiitos kommentista, Ilkka!

 4. shovi Helmikuu 16, 2008 17:39

  Täytyy kyllä myöntää, että itsekin pistän muutaman oman blogini feedin tuonne, kunhan jostain onnistun onkimaan inviten. En nää siinä mitään epäeettistä, kunhan sitä tekee hyvän maun rajoissa, mitä tietystikään splogien massasyöttäminen palveluun ei ole.

 5. Leevi Kokko Helmikuu 16, 2008 22:44

  Samuel, täysin samaa mieltä. Perustasoisen linkkisuosion rakentaminen ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä vaan varsin juurevaa puuhaa maalaisjärkipohjalta.

  Tsekkaa meilisi, siellä pitäisi olla Jaiku-invite.

 6. shovi Helmikuu 16, 2008 23:20

  Kiitokset Leeville invitestä! Taidanpa käyttää huomisen aamupäivän palveluun tutustumiseen.

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky