2.3 sanaa 6000 x sekunnissa 24/7/365

Leevi Kokko, 10.1.2008.

Viime keväänä maailmalla tapahtui kuukauden sisällä pari erittäin mielenkiintoista yrityskauppaa – kaksi jenkkilän kovimpaan kärkeen kuuluvaa hakukonemarkkinoinnin firmaa myytiin mainostoimistokonserneille.

Maaliskuu 2007: Ogilvy ostaa Global Strategies Internationalin

Huhtikuu 2007: IPG ostaa Reprise Median

Syntyneitä kauppoja selittävät otsikon luvut:

 1. Keskimääräinen hakulauseke on Yahoon dirikan Tomi Poutasen (!) mukaan 2.3 sanaa.
 2. Julkisiin hakukoneisiin syötetään globaalisti ~6000 hakua sekunnissa, joka päivä, kellon ympäri.

Neo@Ogilvyn COO Greg Smith kiteyttää loistavasti mistä tässä kaikessa on kyse: “Search for us is this incredible focus group, and we want to use that as one of our diagnostic tools to learn about consumers and their behavior.”

Hakukoneet tarjoavat erittäin tehokkaita markkinatutkimuksen tapoja, minkä vuoksi myös markkinointijätit IPG ja Ogilvy shoppailivat hakukonemarkkinoinnin terävimpiä aivoja käyttöönsä. Yksinkertaistettuna: Google on maailman suurin kuluttajapaneeli. Jokainen hakukoneella tehty haku kertoo tekijästään jotakin. Kun massat alkavat kertoa itsestään tällä tavoin ympäri maailmaa, näin syntyneestä tiedosta tulee mittaamattoman arvokasta.

Google TrendsJos halutaan nopeasti testata mikä viesti vetoaa kuluttajiin parhaiten, ylivoimaisesti halvin tapa on laittaa pystyyn hakumainoskampanja. Jo muutamassa päivässä nähdään eroja tuloksissa – jos vain valitun aihealueen termeillä tehdään riittävästi hakuja. Hakukoneiden avulla voidaan vaikkapa selvittää, mitä termiä kuluttajat mieluiten käyttävät tuotteesta (digiboksi, digiboxi, digisovitin). Suuntaa-antavia kuvaajia voi myös tutkailla esimerkiksi Google Trendsistä.

Vaikka Google ei kerro tarkkoja lukuja tehdyistä hauista, käytännössä tämän tiedon voi ostaa – käynnistämällä kampanjan niillä termeillä joiden hakuvolyymit tahdotaan selvittää. Tulee vain pitää huoli siitä, että budjetti on riittävän korkea jotta jokaisella tehdyllä haulla saadaan oma mainos näkyviin, jolloin siitä syntyy merkintä AdWords-raporttiin.

Suuremmilla markkinoilla voi lisäksi ostaa raportteja Hitwisen ja comScoren kaltaisilta toimijoilta, jotka joko paneelin tai operaattoreilta ostetun bulkkidatan avulla voivat tuottaa lintuperspektiivikuvaa vaikkapa siitä miten paljon Motorolaan ja Samsungiin liittyviä hakuja tehdään Iso-Britanniassa, ja kuinka usein ne johtavat valmistajien sivustoille. Hitwisen sivuilta voi ladata Coca-Colasta tehdyn esimerkkiraportin (hinnat alk. $695). Hitwisen raportteja ei valitettavasti saa Suomesta.

MSN adCenterMicrosoftin vastaus Google AdWordsille, adCenter, ei ole vieläkään laajentunut Euroopassa Ranskan ja Iso-Britannian ulkopuolelle, mutta tätä odotetaan innolla jo monessa maassa. adCenter antaa hakusanamainostajan käyttöön muutaman taalan avausmaksua vastaan rajattoman käyttöoikeuden työkaluun, jonka avulla on mahdollista tarkastella mm. demografiadataa sidottuna hakutermeihin – esimerkissä sanalla “zillow” hakeneiden ikäjakaumaa.

Yahoo on tarjonnut pitkään mahdollisuutta tarkastella markkinakohtaisia hakuvolyymeitä klassisen Overture Inventoryn kautta (joka vain toimii valitettavan harvoin). Myös Yahoo on uusinut hakumainospalvelunsa, ja koodinimeä “Panama” kantava mainosjärjestelmä levittäytyy parhaillaan hitaasti maailmalle.

Jo mainittujen työkalujen lisäksi muitakin informaation lähteitä on rutkasti:

Seuraavan kerran kun olet mukana suunnittelemassa kampanjaa olemassa olevalle tuotteelle tai palvelulle, tee nämä kolme asiaa:

 1. Ota selvää, millä tuotteeseen liittyvillä termeillä yrityksen sivustolle on saavuttu viimeisen puolen vuoden aikana – eli millä asiakkaiden käyttämillä termeillä sivusto löytyy. Tarkkaile volyymeja ja trendejä.
 2. Luo Google AdWords -kampanja tuotteeseen liittyvillä termeillä ja tutki viikon-parin ajan mitkä termit ja millainen mainoksen puheentapa näyttävät houkuttelevan asiakkaita. Käytä tätä tietoa hyväksi markkinointikonseptin luonnissa.
 3. Tutki miten kilpailijat kertovat vastaavasta tuotteesta tai palvelusta omilla sivuillaan, ja miten sijoitut suhteessa heihin keskeisillä hakutermeillä. Hakukoneasiantuntijat osaavat kertoa miksi kilpailija näkyy tietyillä toimialatermeillä omaa sivustoasi paremmin.

Lue lisää kategoriasta Hakukoneet, Tutkimukset. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 7 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

7 kommenttia
 1. Jani Tammikuu 11, 2008 10:52

  Moro,

  Adcenterin keyword research -tiedot eivät ole valittavissa kuin Ranskan ja UK:n osalta, mutta Adcenterissä voi kyllä kohdentaa mainokset vaikka Suomeen… Eli sikäli se on levinnyt muuallekin Eurooppaan.

  En ole tosin Adcenteriä käyttänyt kuin ulkomaisissa kampanjoissa, mutta ainakin siellä on valittavissa target by location: Finland.

 2. Leevi Kokko Tammikuu 11, 2008 13:50

  Jani, kiitos hyvästä tarkennuksesta! Tarkoitin nimenomaan demografiadatan tarkastelua markkinoittain (ei ehkä pitäisi julkaista postauksia keskellä yötä :-)

  En ole vielä itse kuullut mistään huhuja tulevista laajennuksista noiden tutkimusominaisuuksien suhteen, mutta kohta voisi olla jo korkea aika – eikös uudistetun adCenterin lanseerauksesta ala olla jo pari vuotta?

 3. Markus Varsikko Tammikuu 11, 2008 17:59

  Hyvä posti! Suomen valtamedioilta on mennyt tyystin ohi tuo alussa maintsemasi trendi, jossa “perinteinen” toimija ostaa ns. Web2.0 ymmärrystä. Kasailin jossain vaiheessa tuosta listaa ja se oli varsin mittava. Minusta merkittäviä oli Yahoon Right Media ostos sekä eBayn Stumble Upon kauppa.

  Olisipa mukava jos edes 1/10 markkinoijista tai toimistoista kokeilisi tuota kolmen kohdan listaasi. Siinä saattaisi muutama silmä räpsähtää auki. Itse lisäisin siihen vielä mukaan sellaisen itsestäänselvyyden, että “mieti mitä haluaisit että kampanjasi nähnyt ihminen tekee – ja varmista että hän voi tehdä sitelläsi.”

  Onneksi yhä useampi markkinoija alkaa ymmärtää että säännöt ovat muuttuneet pysyvästi!

 4. Leevi Kokko Tammikuu 12, 2008 18:51

  Markus, kiitos kommentista. Aiotko julkaista tuon kasaamasi listan jossain muodossa? Kuulostaa mielenkiintoiselta!

  Ostoslistoista puheen ollen, eräs havainnollisimpia joihin olen viime aikoina törmännyt, listaa aikajanalla hakujättiläisten ostoksia:

  http://www.shmula.com/blog/timelines/google-microsoft-yahoo/g-y-m.htm

 5. Markus Varsikko Tammikuu 26, 2008 15:42

  Herätetään tämä posti taas henkiin. Ekaksi vastaus Leeville, koostan jossain vaiheessa tuon listan siistiksi ja tipautan sen vaikka sinulle.

  Mutta sitten aiheeseen katoamistemppu: kauppalehti kertoo uusivansa sivustonsa maanantaina. Nyt lauantaina tsekattuna kauppalehti.fi:stä on 478k sivua Googlen indeksissä eikä joukossa ole juurikaan kuolleita linkkejä.
  Katsotaan ovatko osanneet sivuston uusimisen yhteydessä pitää sivujen säilymisestä huolta. Toivottavasti.

 6. Leevi Kokko Tammikuu 27, 2008 21:15

  Tattis, Markus. Näyttää siltä että lähiviikkoina on tarjolla mielenkiintoista seurattavaa :-)

 7. [...] versio Kauppalehti.fi -palvelusta julkistettiin tänään. Taannoisessa postauksessa Markus Varsikko kommentoi, että haku site:kauppalehti.fi palautti viikonloppuna n. 478000 tulosta [...]

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky