Hakukonemarkkinoiden koko Suomessa ja maailmalla

Leevi Kokko, 7.1.2008.

Miten paljon euroja Suomessa käytetään hakusanamainontaan? IAB on pyrkinyt haarukoimaan vastausta kysymykseen kokoamalla yhteen hakusanamainontaa tarjoavien yritysten kuten (Get It Right tai Happi) tilien kokoja. Google ei valitettavasti itse jaa markkinakohtaisia lukuja ulospäin.

Vuoden 2006 osalta IAB päätyi laskelmassaan summaan 35,7 MEUR, ja tässäkin luvussa on yhdistetty hakumainonta ja sähköiset hakemistot, joten puhdasta hakusanamainontaa tuostakaan luvusta ei saa irti. Lisäksi luvusta puuttuvat itsenäisesti hakusanamainontaansa hoitavat yritykset, joita on tuoreen Get It Rightin tekemän tutkimuksen mukaan n. puolet mainostajista. Olisi mielenkiintoista nähdä korreloiko esimerkiksi tutkimukseen osallistuneen yrityksen koko mainostamisen omatoimisuuden kanssa.

Ja vaikka puolet mainostajista tekisi hakusanamainontaansa itse, minkä osan kokonaismarkkinasta tämä ryhmä muodostaa euromääräisesti?

Katse ulkomaille

Viime syksyn eMetrics Summitissa Tukholmassa Keybrokerin Jennie Skogsborn näytti IAB:n lukuja Ruotsin osalta. Vuonna 2006 Ruotsin digimainonnan kokonaiskakku oli 330 MEUR (10% kaikesta mediasta) josta haku muodosti 20% – euroina 66 miljoonaa.

Iso-Britanniassa online-median arvo nousi vuonna 2006 IAB:n tutkimuksen mukaan yli 11:een prosenttiin kaikesta mainonnasta, ja hakukonemarkkinoinnin kokonaiskakku oli huimat 1,5 miljardia euroa – lähes 58% kaikesta verkkomediasta.

Jenkeissä eMarketer otsikoi viime vuonna mediatutkimuksensa “The Big Four Get Bigger” ja ennusti että mediarahaa kasaantuu entistäkin enemmän Googlen, Yahoon, MSN:n ja AOL:n kirstun pohjalle. Arvion mukaan nämä jättiläiset kuittasivat yhteensä 57,4% kaikesta Yhdysvaltain online-markkinointirahasta 2006, ja päättyneenä vuonna 2007 neljän suuren yhteenlaskettu osuus tulisi olemaan 66,7% 19,5 miljardin dollarin verkkomainoskakusta. Pelkästään Google nappaisi tämän arvion mukaan suunnilleen 32 senttiä jokaisesta taalasta joita suuren veden takana verkkomediaan kulutetaan.

Forrester ennusti muutama vuosi takaperin, että Euroopan hakukonemarkkinan arvo vuonna 2010 olisi n. 2,6 miljardia euroa. Kun katselee eri maiden toteutuneita lukuja vuodelta 2006, yllätyn kovasti mikäli Forresterin arviota ei nokiteta roimasti seuraavan kolmen vuoden sisään.

Lisää tutkimuksia aiheesta?

IAB ja kumppanit tekevät arvokasta työtä selvittäessään kansallisen mediakakun kokoa, mutta Get It Rightin tuoreen esimerkin rohkaisemana juuri esimerkiksi IAB voisi neutraalina tahona tehdä tai teettää vielä kattavamman tutkimuksen jossa selvitettäisiin edustavalla otannalla yritysten hakukonemarkkinoinnin yleisiä käytänteitä, mediabudjetteja ja kokemuksia hakusanamainonnasta.

Lue lisää kategoriasta Hakusanamainonta, Tutkimukset. Jos tahdot kommentoida, klikkaa tästä: 2 kommenttia. Tilaa kommentit RSS-syötteenä, tai lähetä trackback.

Jätä kommentti

Nimesi (pakollinen)

Sähköposti (ei näy muille, pakollinen)

Sivusto

Kommentit

2 kommenttia
  1. Nico Maaliskuu 6, 2008 09:55

    Ja minua kiinnostaisi myös Suomen hakukoneoptimoinnin suuntaanantava liikevaihto. Se on varmaan murto-osa, mikä sinäänsä on outoa kun jotkut tutkimuksen osoittavat että noin 70 % hakukoneiden klikeistä tapahtuu luonnollisessa haussa (ei mainoksissa). Ehkä kun klikkihinnat nousevat niin se siirtää markkinointipanostusta automaattisesti optimoinnin puolelle?

  2. Leevi Kokko Maaliskuu 7, 2008 00:33

    Nico, ensinnäkin onnittelut neljän tähden optimointijengistä. Uskon että homma liitää tuolla porukalla komeasti, ja tuo myös näkyvyyttä optimointipuolelle yleisesti.

    Tuohon markkinan kokoon liittyen, optimointia voi olla vaikea määrittää tarkasti – kuuluuko siihen esim. uutta palvelua rakentavan tekkitiimin yleinen tuntemus hakukoneystävällisen palvelun toteutuksesta, vai vain ajoittain paikalle saapuvan optimointikonsultin katselmus ja suositukset? Tekeekö copywriter “vain” työtään eli kirjoittaa asiakkaan sivustolle tiivistä, asiasanoja vilisevää tekstiä vai onko tämä optimointia?

    Jos lasketaan ainoastaan tietoinen optimointiin keskittyvä analysointi- ja toteutustyö, markkina on perstuntumaotoksella varmasti pieni verrattuna mainonnan kokoon (kuten totesitkin). Suomessa osaavien tekijöiden vähäinen määrä vaikuttaa voimakkaasti sekä kasvuun että potentiaaliin – kuinka suuri osuus maamme edistyneistä optimointiosaajista lieneekään Tuloksen palkkalistoilla :-)

© All Content Copyright Leevi Kokko. Original theme by Speckyboy. Found at Wordpress Themes.  Clicky Web Analytics

Clicky